Diagnose både og

Haugesund Teaters «Helter» har både sterke og svake scener.

KREFT OG KREFTER: Den unge læreren Thea (Britt-Synnøve Johansen) og 17-åringen Mia (Madeleine F. Røseth) møter sine kreftdiagnoser på ulikt sett. Foto: Grethe Nygaard, Haugesund Teater
KREFT OG KREFTER: Den unge læreren Thea (Britt-Synnøve Johansen) og 17-åringen Mia (Madeleine F. Røseth) møter sine kreftdiagnoser på ulikt sett. Foto: Grethe Nygaard, Haugesund Teater Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MUSIKAL: Det er vanskelig å lage vesentlig teater om livets slutt uten å bli overtydelig sentimental eller velment banal.

Mest vellykket er «Helter» når den kontrasterer normalitet og unntakstilstand - en slurk av yndlingskaffen kontra åtte prosents mulighet for å leve mer enn ett år.

Når den skildrer desperasjon og motløshet er den lett å tro på. Dårligst lykkes den når den forsøker å vise mestringsstrategier.

Avgrenset Persongalleriet er tilstrekkelig spinkelt beskrevet til at skikkelsene kan være hvem som helst. Deg. Venninna di. Naboen din. Et familiemedlem.

Dette valget er ikke nødvendigvis et dårlig et, ikke her: At skikkelsene er på skissenivå gjør at man kan lese egne egenskaper inn i dem.

I løpet av livet vil en av tre få kreft. Tematikken for «Helter» bør med andre ord angå de fleste av oss.

Skjer det ikke med deg, skjer det med noen som står deg nær.

Men nettopp de som står en nær - familie, venner, pårørende - er forunderlig fraværende fra fortellingen.

«Helter» har valgt å vektlegge pasienter og personale, i et avgrenset sykehusunivers.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer