Debatt: Menn

Diagnose: Siklende mann

Til alle damer som sliter med en siklende mann, når sola varmer og skjørtelengden kryper oppover.

PANG! KRASJ! BOBLA SPREKKER: Tenk å være nyforelsket, gå hånd i hånd den første sommerdagen med Den store kjærligheten … Og pang! krasj! bom! så forandres mannen til et siklende rovdyr, som mer eller mindre skjult søker blikket mot struttende pupper og lår og hår, skriver innsenderen. Foto: Antonio Guillem / Shutterstock / NTB scanpix
PANG! KRASJ! BOBLA SPREKKER: Tenk å være nyforelsket, gå hånd i hånd den første sommerdagen med Den store kjærligheten … Og pang! krasj! bom! så forandres mannen til et siklende rovdyr, som mer eller mindre skjult søker blikket mot struttende pupper og lår og hår, skriver innsenderen. Foto: Antonio Guillem / Shutterstock / NTB scanpixVis mer
Meninger

Sliter du med at mannen din sikler, at blikket blir søkende og slørete, at han ikke husker hva han sa i forrige setning, og at du står i veien for utsikten? Bruker du dine siste krefter på å følge med på hvor blikket hans faller, se stygt på objektet, bite tennene sammen og late som ingenting? Da kan jeg avsløre: det hele beror på en misforståelse, vi trenger bare å bytte ut spillereglene!

Tone Harstad,
Tone Harstad, Vis mer

Mange av oss har nok opplevd å være nyforelsket, lage vår egen boble, føle oss som den beste i hele verden, … for så å skulle gå hånd i hånd den første sommerdagen og rusle nedover byen med Den store kjærligheten … Og pang! krasj! bom! så sprekker bobla, mannen forandres til et siklende rovdyr, som mer eller mindre skjult søker blikket mot struttende pupper og lår og hår. Noen av jentene stirrer tilbake, i et ertelystent glimt av smiger, andre stirrer på deg for å se hvordan du reagerer, og atter andre synes ubemerket av det hele.

Dette er Game of the sexes. Game of the egos. Game over all games. Søken etter anerkjennelse, push på ego, spenning, tenning, for både glaneren og objektet. Lite kjærlighet eller forelskelse i syne her, hos det lykkelige paret som gikk ut porten for fem minutter siden.

Ei dame fortalte at hun aldri dro til Syden med familien mens barna var små. Ikke fordi de hadde dårlig råd eller fordi de ikke likte sol og strand. Men fordi mannen foretrakk å vandre rundt på stranda og vise fram sin veltrente kropp, gjerne sammen med et av barna som x-factor, nyte tilnærmelsene og dyrke egoet. En annen fortalte at på tredje date kom servitrisa bort til bordet deres fordi daten hadde glant så mye på henne at hun trodde han skulle bestille.

Dette føles ikke bra! Hvor mange millioner kvinner er det ikke som går og vokter på mannen sin, som følger blikket hans, fanger opp hva han ser og gjør, for å prøve å ha en følelse av kontroll. Man kan jo bli helt paranoid av den slags, bli fiendtlig og føle seg avvist, verdiløs. Det kan være vanskelig å forstå hvorfor han må gjøre dette akkurat når hun er med; han er da fri til å la oppmerksomheten vandre hvor som helst resten av dagene, når de ikke er sammen. Hvor ble det av kjærligheten og respekten, liksom?

Et forsøk på løsning kan være å ta tilbake med samme mynt. Spillereglene er enkle, mannsmekanismene er enkle, så hvis du vil terge en mann er det lett å nå fram. Både de pene og mindre pene, utadvendte og innadvendte, gamle og unge, single eller de som er leiende på ei dame, de fleste lar seg smigre og trigge av oppmerksomhet.

Kanskje får dette din utkårede til å innse latterligheten i gamet, og kanskje innser han hva han faktisk har ved sin side. Samtidig er risikoen betydelig for at dere bare inngår i en konkurranse, et spill der ingen er vinner, der man bare gjør hverandre utrygge. Spillet kan også bli vanskeligere å hevde seg i etter hvert som åra går og kroppen siger.

Det er så lett å havne i den tradisjonelle kjønnsfella, i forestillingene om hva som er attraktivt og i utgamle sannheter om at ungt og vakkert er det eneste attraktive når det gjelder kvinner. Kvinnens gamle, og kanskje eneste, måte, å hevde seg på i et samfunn hvor menn ellers hadde all makt. Spillereglene har vært slik: Fokuset er på mannens behov, at han skal være stolt av deg, og når du går ved siden av ham og han bare sikler på andre, føler du deg verdiløs.

Saken er imidlertid den, at du har ikke bruk for en siklende mann. Du har bruk for en mann som DU kan være stolt av, hvorvidt han er stolt eller ikke av deg, får være hans sak. En mann du respekterer, ser opp til, elsker, av alle mulige slags grunner…

Dersom mannen din forandrer seg fra dette flotte, respektfulle eksemplaret i det øyeblikk dere går ut porten, til en siklende spiller i Gamet, som får deg til å føle deg som dritt, er det på tide å si fra i klartekst:

Jeg er flau av deg når du oppfører deg slik! Det er patetisk med gamle gubber som sikler på jenter på alder med sine døtre. Det er flaut at utenforstående ser meg sammen med en siklende gubbe, det er ikke noe jeg vil ha. Jeg vil ha en mann å være stolt av, nemlig en mann som respekterer meg og virkelig ser meg. Hvis du skal oppføre deg slik, vil jeg iallfall ikke gå sammen med deg.

Budskapet? Fokuser på deg selv og hva du vil ha, hva du trenger og fortjener. Fokuser på at du vil ha en mann du kan være stolt av, og siklende menn er lite attråverdig. Dersom en annen mann sikler på deg mens han går sammen med dama si, kan du være sikker på at han vil gjøre det samme mot deg dersom dere blir sammen. Oppmerksomheten din skal IKKE være på å forsøke å ha kontroll ved å følge blikket hans og se fiendtlig på objektet, eller søke å unngå steder hvor fristelsene forekommer. Du trenger en mann som verdsetter deg, og som ikke har så store glanebehov at han trenger å gjøre det i nærheten av deg.

Jeg lover deg: Riktig fokus er tingen og den nye spilleregelen! Det hjelper på egenverdet, og på utstrålingen din! En fiendtlig, vaktsom kvinne er ikke så attraktivt. En verdig dame med stolthet og visshet om hva hun fortjener, har karisma.

You go girl, never settle for a drooling man!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.