FREDELIG: Hvorfor ville så mange hyggelige og kloke mennesker knytte seg til en religion hvis den ga ordre om å drepe folk, spør Sidra Yousaf (18). Bildet er tatt under fredagsbønn i en moské i Oslo. Foto: Arash A. Nejad / NTB Scanpix
FREDELIG: Hvorfor ville så mange hyggelige og kloke mennesker knytte seg til en religion hvis den ga ordre om å drepe folk, spør Sidra Yousaf (18). Bildet er tatt under fredagsbønn i en moské i Oslo. Foto: Arash A. Nejad / NTB ScanpixVis mer

Diagnosen er ikke islam

Er det så vanskelig å forstå at jeg ikke er ute etter å islamisere noe som helst?

Meninger

Jeg bare forstår ikke. Er det så vanskelig å forstå at jeg ikke er ute etter å islamisere noe som helst og bare vil leve i et samfunn uten redselen om å bli fryst ut?

Sidra Yousaf (18).
Sidra Yousaf (18). Vis mer

Jeg ønsker i likhet med Per Fugelli og Hege Storhaug også et åpent samfunn hvor alle tar vare på hverandre og alle blir respektert. Men jeg tror jeg og Storhaug har ulike meninger når det kommer til hvordan vi skal kunne oppnå et bedre Norge.

For jeg sitter med et håp om at med inkludering og samhold kan vi klare å oppnå hva som helst. Jeg tror neppe løsningen er å legge frem et ultimatum hvor muslimer må velge mellom religion og Norge. Jeg tror på en mellomting. For det er ikke oss Hege Storhaug snakker om når hun beskriver tilhengere av ekstrem islam. Likevel hevdes det at majoriteten av oss følger islam sin lære som en totalitær ideologi hvor bokstavtolket islam er den rette. Vel, jeg kan ikke si jeg er helt enig der. La meg svare på noen spørsmål for å gjøre det tydeligere:

Er det noe galt med islam?

Selvfølgelig innrømmer jeg at islam i likhet med mange andre religioner har problemer som kan diskuteres og løses på en bedre måte. Tabuer innad i kulturer som må knuses. Personer som Faten Mahdi Al Hussaini har gjort dette på en så bra måte, og jeg kunne ikke vært mer stolt over slike muslimske jenter som tar en av de viktigste kampene i vår tid. Hvorfor ville så mange hyggelige og kloke mennesker knytte seg til en religion hvis den ga ordre om å drepe folk?

Er muslimer ute etter å islamisere hele verden?

Veldig enkelt, nei. Flere unge muslimer går ut i media gang etter gang og fordømmer terrorangrep som skjer. Er det så vanskelig å forstå at de fleste av oss kun vil leve i fred og samhold? Så er det grupper som IS som irriterer meg skikkelig mye. De skriker «Allah er stor» og tror de kan komme og representere meg og milliarder av andre mennesker ved å bruke Jihad som en unnskyldning. Selvmordsbombing og voldtekt er aldri noe jeg har regnet som Jihad. Når drap fordømmes selv i koranen, gir det jo ingen mening at det skal være greit. De som synes dette er greit er de ekstreme islamistene Hege Storhaug snakker om, men hvorfor skal de representere milliarder av muslimer verden rundt?

«Det har vært så mange angrep i Europa i det siste. Muslimer er jo ute etter oss!»

Nei. Vi er ikke ute etter noe som helst. Det eneste jeg tenker på er hvordan jeg skal klare å komme meg gjennom mitt siste år på videregående. Det er utrolig trist at det har skjedd så mange grufulle angrep, men det er jo ikke min feil. Det er terroristene som er ute etter å skape frykt og splitte oss fra hverandre. Absolutt alle er ofre for IS sin brutalitet. Jeg trodde angrepet mot en av de helligste byene for muslimer Medina avklarte dette? Terrorister viser ingen nåde mot noen.

Hvordan kan ekstremisme stanses?

Det vet jeg ikke. Ikke er jeg samfunnsviter eller professor, men jeg kan fortelle at måten vi i hvert fall ikke løser det på er ved å markere en stor gruppe mennesker som fienden.

Religion er noe hellig for de fleste troende, og når noe så viktig blir hengt ut blir man lei seg. Men det er egentlig helt greit. For ytringsfriheten står sterkere enn hva jeg synes er fint og ikke fint å høre på. Men problemet med ekstremisme løses ikke når folk skal assimileres inn i et samfunn fremfor å bli integrert. Det er viktig at unge personer får vite at de alle har samme plass i samfunnet uavhengig av tro, seksuell orientering, hudfarge eller noe annet.

For å være ærlig vil jeg bare leve et liv uten problemer. Norge har gitt meg muligheten til å gjøre dette. Jeg har fått en plass i et samfunn jeg er så stolt over. Men jeg skal ikke legge skjul på at det er litt kjipt å stå opp i sommerferien og høre at religionen min er grunnen til alle verdensproblemer.

Det er ikke islam som er diagnosen, det er fremmedfrykt. Og uansett hvor klisjé det er, så er kuren samhold og respekt. Det har det alltid vært.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.