INGEN TRØNDERE: Det ingen av de sentrale rollefigurene i «Dirk Ohm» som snakker trønderdialekt. Hovedrollen som tyskeren Ohm spilles av Agust Diehl, den lokale politisjefen spilles av islandske Ingvar Eggert Sigurðsson, den forsvunne trønderjenta Maria av danske Sara Hjort Ditlevsen og hennes foreldre av svenske Alexandra Rapaport og rogalendingen Jørgen Langhelle. Foto: FILMWEB
INGEN TRØNDERE: Det ingen av de sentrale rollefigurene i «Dirk Ohm» som snakker trønderdialekt. Hovedrollen som tyskeren Ohm spilles av Agust Diehl, den lokale politisjefen spilles av islandske Ingvar Eggert Sigurðsson, den forsvunne trønderjenta Maria av danske Sara Hjort Ditlevsen og hennes foreldre av svenske Alexandra Rapaport og rogalendingen Jørgen Langhelle. Foto: FILMWEBVis mer

Dialekter og den komplette forvirring

Det mest betydningsfulle med bruken av dialekter i norske filmer og TV-serier er at de ikke betyr noen ting som helst. Hva betyr dét?, skriver vår filmanmelder Aksel Kielland.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Den nye norske spillefilmen «Dirk Ohm - Illusjonisten som forsvant» utspiller seg i og rundt Grong i Nord-Trøndelag. Filmen baserer seg på en sak fra virkeligheten, og Grong Hotell utgjør handlingens geografiske omdreiningspunkt.

For å understreke den lokale tilknytningen har Bobbie Peers valgt å gjøre hotellets grelle eksteriør til en sentral del av filmens visuelle framtoning, hvilket uunngåelig setter visse begrensninger for den typen nennsomt estetiserte billedflater som man forbinder med hans gullpalmevinnende kortfilm «Sniffer».

Samtidig er det ingen av de sentrale rollefigurene i «Dirk Ohm» som snakker trønderdialekt. Hovedrollen som tyskeren Ohm spilles av Agust Diehl, den lokale politisjefen spilles av islandske Ingvar Eggert Sigurðsson, den forsvunne trønderjenta Maria av danske Sara Hjort Ditlevsen og hennes foreldre av svenske Alexandra Rapaport og rogalendingen Jørgen Langhelle.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn