Dialog – ikke boikott

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Om et drøyt halvår starter De olympiske leker i Beijing. For Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) står idretten i fokus. I forbindelse med dette OL har det imidlertid vært rettet spesiell oppmerksomhet på den politiske situasjonen i vertslandet. Det er både naturlig og ønskelig. NIF vet at idretten gjennom OL i Beijing bidrar til økt søkelys på Kina, og håper at dette kan føre til en bedring av menneskerettighetssituasjonen i landet.

IOC har lagt OL 2008 til Beijing. Idretten i Norge har gjennom et enstemmig idrettsting vedtatt å delta. Vi tror at åpenhet og dialog er å foretrekke framfor boikott og isolasjon. For NIF er det viktig å understreke at idrettsorganisasjonen i Norge først og fremst er en bevegelse som skal fremme fysisk aktivitet og idrettsglede. Men idretten har også fått en rolle utover det rent sportslige. «Å bygge opp økt forståelse mellom mennesker, og derved bidra til å skape en bedre og mer fredelig verden,» er en del av det olympiske charteret som NIF stiller seg 100 prosent bak.

NIF er også blitt utfordret på hva norsk idrett kan gjøre for å bedre menneskerettighetssituasjonen i Kina. Også Kinas rolle i andre deler av verden, som i Darfur og Burma, har aktualisert debatten om den politiske betydningen av Kinas OL-arrangement. Det diskuteres i hvilken grad lekene skal, eller kan, brukes som et pressmiddel, både i forhold til kritikkverdige forhold i landet og utenrikspolitisk. Vi mener at idretten gjennom dialog og åpenhet kan bidra til freds- og forsoningsarbeid i verden. Under de siste OL har for eksempel Nord-Korea og Sør-Korea gått under felles flagg i åpningsseremonien. I Sør-Afrika jubler idrettsutøvere sammen for gode prestasjoner, på tvers av gamle apartheidskiller. På fotballbanene på Balkan spiller barn av tidligere fiender nå sammen. Dette er gode eksempler på at man har lyktes i dette arbeidet. Idretten samler utøvere på tvers av religion, kultur og etnisk opprinnelse. Idrett er derfor i seg selv dialogfremmende, fører til økt kunnskap om andres kulturer og gir kunnskap om interne forhold i flere land.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer