Dialog med Kina -  nytter det?

Det foregår stadig store og alvorlige menneskerettighetsbrudd i Kina. Norsk Senter for Menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo (SMR) har jobbet med kinesiske samarbeidspartnere i snart 10 år. Det er gjort små, men viktige framskritt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NORGE DELTAR denne uken i de årlige samtaler om menneskerettigheter med Kina. Den siste tiden har vært preget av uro om hvorvidt Amnesty Norge skulle få anledning til å reise til Beijing sammen med den norske delegasjonen. Etter først å ha motsatt seg Amnestys deltakelse, har kineserne snudd i saken. Vi tolker dette som en indikasjon på verdien av en konstruktiv menneskerettsdialog. Norsk Senter for Menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo (SMR) har jobbet med kinesiske samarbeidspartnere i snart 10 år. Arbeidet har fremmet bevisstheten og kunnskapene om menneskerettigheter hos viktige kinesiske aktører samtidig som vi har kunnet bidra til en bred kompetansebygging i Norge om kinesiske utviklingsproblemer.

SOM PÅPEKT, blant annet i Dagbladet, kreves det balansekunst å drive dialog og samarbeid med et land som er så stort og komplekst som Kina. Landet har oppnådd mye siden reformene startet i 1978, blant annet en sterk økonomisk vekst og en betydelig fattigdomsreduksjon, men det er fortsatt enorme utfordringer å ta tak i, økonomisk, sosialt og ikke minst politisk. Forskjellene mellom rike og fattige i landet øker og en del svake grupper i samfunnet faller utenfor. Det er økende sosial uro, og antallet demonstrasjoner er stigende. Fra 2005 ble det rapportert om 87 000 lokale protester. Det foregår stadig store og alvorlige menneskerettighetsbrudd i Kina, slik Amnesty, SMR og andre organisasjoner påpeker overfor medier og kinesiske samarbeidspartnere. Det kommunistiske styret godtar ikke at dets legitimitet trekkes i tvil. Likevel opplever vi at flere og flere, også innenfor staten og partiet, er opptatt av å bedre situasjonen for menneskerettighetene i landet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer