Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Diamanter er krigens beste venn

En ring med svarte diamanter var gaven David Beckham ga sin kone Victoria «Posh-Spice» på deres bryllupsdag denne uka. - Diamantene er fenomenale, sier hun. Befolkningen i Sierra Leone har opplevd en annen side av saken. Små barn har fått hogd av armene i en krig finansiert av diamanter.

LONDON (Dagbladet): Ikke bare for Posh, men for mange andre unge kvinner gir diamantringer status og beundring. Ringen til Posh kostet Beckham 650000 kroner, men det tjener han inn i løpet av 14 dager i Manchester United.

MEN DIAMANTENE HAR en mindre glamorøs side. Mange er smuglet ut fra krigsområder i Afrika, der de finansierer krigene i Sierra Leone, i Kongo og i Angola. Det amerikanske utenriksdepartementet anslår at diamantsalget i verden er verd mellom fem og sju milliarder dollar, hvorav 10- 15 prosent er smuglede diamanter fra krigsområder. Det blir mange Kalasjnikov-geværer for den summen.

AMITA KOROMA FRA Sierra Leone har ingen diamantring, men en liten datter på åtte måneder, Maritu. Babyen har bare én arm, den andre ble amputert av RUF-geriljaen. Da den britiske utenriksministeren Robin Cook møtte mor og barn i en leir for krigsofre i Sierra Leone, besluttet han å slå til mot geriljaen og dens støttespillere med boikott av diamantene deres og forbud mot våpensalg.

- Jeg kan ikke forstå hvem som kan hogge av armen på en tre måneder gammel baby. Hvilket formål kan det tjene? utbrøt Cook etter besøket. Han var i en leir med 2000 ofre for krigen.

RUF blir finansiert av diamantsalg, og nå har Cook presset fram en FN-boikott av diamantsalg fra krigsområdene i Sierra Leone. Den ble vedtatt i Sikkerhetsrådet forrige uke. Også EU-hjelpen til president Charles Taylor i Liberia - som smugler diamanter til Europa med diplomatpost og forsyner RUF med våpen - er stanset.

DIAMANTHANDELEN HAR mange lyssky spillere. Flere av dem kommer fra Øst-Europa. Den tidligere sovjetiske flygeren og KGB-offiseren Victor Bout har skaffet seg en flåte av tidligere sovjetiske fly som han har plassert i Sharjah i De forente arabiske emiratene. Selskapet kalles Air Cess.

Ifølge Financial Times har Interpol nå startet etterforskning av Bouts virksomhet. FN-observatører har sett at Bouts fly har landet i opprørsbevegelsen UNITAs områder i Angola minst ti ganger i perioden oktober 1997 til januar 1998. Bulgaria har opplyst at Bout besøkte ti våpenfabrikker i landet i perioden 1995 til 1999. Han driver et dobbeltliv i De arabiske emiratene. Flyene brukes offisielt til lovlig virksomhet som å transportere FN-personell, men i hemmelighet frakter de våpen til Afrika.

DIAMANTENES VEIER varierer - fra RUF går de via Liberia, UNITA bruker Burkina Faso og Rwanda som mellomstasjon og har en reisende ambassadør, Marcelo Moises Dachala, som er bevegelsens diamanteksportør. Ifølge The Guardian solgte han diamanter for 1,1 milliarder kroner under møter i Burkina Faso og i Rwanda i fjor. UNITAs våpenhandler er general Jacinto Bandua. Han skaffer våpen fra Bulgaria og Ukraina, blant annet Kalasjnikov automatvåpen som brukes i mange afrikanske kriger.

Et annet selskap som driver ulovlig våpentransport er Air Foyle, som holder til i Luton i England. Selskapet eier et gigantisk russisk lastefly, av typen Antanov 124. I mars i fjor fraktet flyet, ifølge The Guardian, 67 tonn våpen fra Ukraina til Burkina Faso. Våpnene ble ifølge FN-kilder transportert via Liberia til RUF i Sierra Leone.

FILMSTJERNENES GLITTER, den nye ringen til Posh og de avhogde barnehendene i Afrika har en sammenheng. Hadde det ikke vært for den store etterspørselen etter diamanter og dermed de høye prisene, kunne ikke UNITA ha fortsatt krigen i Angola.

Jonas Savimbi var inntil apartheidregimets fall støttet av Sør-Afrika og USA. Da Nelson Mandela tok over, ble UNITA boikottet, og gradvis har USA og andre vestlige stormakter sluttet å støtte disse opprørerne. Likevel fortsetter krigen i Angola, takket være at UNITA kontrollerer diamantgruvene.

Diamanter smykker kvinner over hele verden og er fortsatt høyt skattet, men avsløringene i sommer om at de finansierer kriger i en rekke land og bidrar til drap og terror, har tatt mye av glansen fra dem.

«DIAMANTER VARER EVIG» var teksten på en Bond-film, men det er ikke lenger så sikkert. I diamantkretser frykter man at det skal gå med diamanter som med pelskåpene, nemlig at forbrukerne vil boikotte dem. De edle steinene har ingen verdi hvis ingen kjøper dem.

En boikott av alle diamanter vil skade mer enn det gagner. Det er 800000 ansatte som arbeider med å kutte og polere diamanter i Israel, India og Sør-Afrika. Derfor har britene foreslått at diamantene skal registreres og merkes. De håper at det snart vil bli mulig å merke diamantene elektronisk, men inntil videre må man nøye seg med å registrere hvor diamantene ble funnet i et dokument som følger dem.

De Beer, det største diamantfirmaet i verden, hadde lenge monopol på diamantsalg. De holdt forsyningene nede for å kunne holde prisene oppe. I 1990-åra økte smuglingen, og prisene falt. De Beer støtter registrering av diamanter, for å hindre en internasjonal boikott av diamanter.

DIAMANTHANDLERE I LONDON har i intervjuer erklært at de ikke spør etter opphavssted. The Observers medarbeider tok med uslipte diamanter fra Sierra Leone og fant mange ivrige kjøpere blant diamanthandlerne i Londons Hatton Gardens. Flere forhandlere ville kjøpe diamantene, og ønsket seg flere av samme slag.

Dette viser hvor vanskelig det blir å stanse smuglingen. Men de mange amputerte barnearmene burde tilsi at det er verd å forsøke. I går gikk Norges Gullsmedforbund og Amnesty sammen om en aksjon mot illegal diamanthandel. Alle som kjøper diamanter, burde forlange et sertifikat som viser at diamanten ikke kommer fra en krigssone. Vi vet ikke om David Beckham eller spicegirl Posh gjorde det.

Artikkelforfatteren er tidligereLondon-korrespondent for Dagbladet

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media