SPELLEMANNSPRISEN: John Olav Nilsen og gjengen fikk prisen i kategorien rock i 2009. Foto: NTB Scanpix
SPELLEMANNSPRISEN: John Olav Nilsen og gjengen fikk prisen i kategorien rock i 2009. Foto: NTB ScanpixVis mer

Diamanter, kirsebær og smerter i hjertet

Wandrups utvalgte: Kjærlighetssorg i to varianter.

Dagbladet og Bjørnsonfestivalen kårer Norges beste sangtekst.
Dagbladet og Bjørnsonfestivalen kårer Norges beste sangtekst. Vis mer

SANGTEKST: Dagbladet samarbeider med Bjørnson-festivalen om å kåre Norges beste sangtekst. En jury bestående av sanger Frida Ånnevik, professor Gisle Selnes og kulturredaktør Sigrid Hvidsten har valgt ut 30 låter leserne oppfordres til å stemme på ved å gå inn på db.no/sangtekst.

Denne spalten vil i sommer minne om låtene. John Olav Nilsen har skrevet «Diamanter og kirsebær», fra albumet «For sant til å være godt» (2009). Det handler om hjertesorg og dødslengsel. Og kjærlighet som synes umulig:

«Og dagene spinner/rundt flasker og kvinner/Eg forsvinner mot lyset/og selg skinnet så billig/så retter eg ryggen/og drar meg gjennom stormen/Bli med meg og sol deg i sorgen

Gruppa Razika består av Maria Rakil, Marie Moe-Karlsen, Marie Amdam og Embla Dahleng som står bak låta «Vondt i hjertet», fra CD’en «Program 91» (2011). Også denne låta handler om vanskelig kjærlighet:

«for det var vondt i hjertet/da jeg så deg første gangen/og det gjør vondt i hjertet/når jeg ser deg med en annen/og det var vondt i hjertet/når du mister jomfrudommen/og du får vondt i hjertet/når du hører denne sangen/og når vi later som om vi/lever er når vi dør».

Bjørnsonfestivalen og Dagbladet kårer den beste norske sangteksten etter 1945. Juryen har nominert 30 låter, som nå skal til folkeavstemning.

Du kan stemme ved å klikke deg inn på db.no/sangtekst

Vinneren av konkurransen kunngjøres på Bjørnsonfestivalen i Molde, fredag 8. september.

RAZIKA: Fire jenter med sterke låter. Foto: NTB Scanpix
RAZIKA: Fire jenter med sterke låter. Foto: NTB Scanpix Vis mer