Diana gratis fra Allers

Nå får alle kjøpere av Allers Andrew Mortons bok «Diana - hennes egen historie» gratis i plastomslaget slik ukebladene har begynt å sende bilag, godlukt, CD-plater og annen tilgift. Vårt Land-forlaget Genesis er på markedet med minneboka - «Etter Diana».

Slik får vi stadig noe for enhver smak og kanskje forakt i Diana-etterraksten, og det vil vise seg hvor mye det er å tjene på dette sorgarbeidet. Den vestlige verdens massemedier hadde store tider rundt bilulykken i Paris og begravelsen i London - både med selvkritikk og nye eksesser. Mot slutten av massehysteriet var det mange som kritiserte den «banale og kvalmende journalistikken», som Observer sa detsh;d - vi lot som om en tragisk ulykke var en universell katastrofe»denskrig», som monarkiekspert Carl-Erik Grimstad ynder å uttrykke det, også er over.

«Etter Diana» er en minnebok i tekst og bilder der enkelte av skribentene fremdeles går i en Diana-rus. Vårt Lands hoffreporter Liv Riiser skriver om hvordan hun helt fra barndommen har samlet på glansbilder av kongelige. Hennes kollega i NTB, Wibecke Lie, er mer edruelig i sin omtale av prinsessens liv og død.

Som enhver annen ungpikes minnebok inneholder også denne korte uttalelser fra kvinner og menn i gata og regjeringskontorer. Den har også med liturgi og taler ved begravelsen og annet garnityr. Dermed ble forlaget allerede ved utgivelsen beskyldt for å ville tjene penger på tragedien, men har alibiet i orden med flere interessante skribentie». Og den er ikke noe markedsføringsfake, men ekte nok. Boka, som først kom ut i 1992, har vært en av hovedkildene for alle journalistene som har skrevet Dianas historie i aviser, ukeblader og bøker og blir et av selve standardverkene om henne inntil videre. Den er nå omarbeidet og inneholder 77 sider med Dianas egen beskrivelse av sitt liv og sin situasjon tatt opp i hemmelighet på bånd av en felles venn av Diana og Morton. Vennen hadde med lapper med spørsmål fra forfatteren og på den måten kunne de stå fram i offentlighet og benekte at de hadde snakket sammen.

Mortons beretningharles ga hver for seg og som var svært intime og avslørende. Dianas egen historie er selvsagt et partsinnlegg og har en tung slagside i sin ensidige anklage mot Charles og huset Windsor, men lest med vett og forstand gir den et godt bilde av alt som skjederveres. Som det heter om Elton Johns sang «A Candle in the Wind»: If She was the Candle, the Media was the Wind.