- Diana var mentalt forstyrret

NEW YORK (Dagbladet): Prinsesse Diana led av personlighetsforstyrrelser, ifølge en ny bok - «Diana in search of herself» - som nå kommer på det amerikanske markedet.

Den tidligere mediereporteren i New York Times, Sally Bedell Smith, har intervjuet 148 personer som var vært nært knyttet til Diana og Charles, og kommer til denne oppsiktsvekkende konklusjonen:

Diana var alvorlig mentalt forstyrret i perioder, og led av det psykologer beskriver som personlighetsforstyrrelser. Dette sier forfatteren til New York-avisa Daily News.

Ensom og tom

Hun viser til symptomer som depresjoner, redsel for å bli avvist og forlatt, raske humørsvingninger, impulsive handlinger som plutselig voldsom sult, skading av seg selv og hyppige perioder hvor ensomhet, tomhet og kjedsomhet preget henne.

Bedell Smith viser også til at personer som har personlighetsforstyrrelser ofte viser en fasade av varme, omsorg og nær kommunikasjon. Og det var disse kvalitetene det offentlige så av Diana.

Bak slottets tykke vegger opplevet Charles en ung kone som hadde depresjoner og humørsvingninger som han ikke taklet, og han skal så tidlig som i 1981 ha anbefalt Diana å få psykiatrisk hjelp.

Forlatt barn

Bedell Smith tror likevel ikke Charles skjønte rekkevidden av Dianas mentale lidelser.

Forfatteren viser til Dianas barndom, hvor moren forlot familien og overlot Diana til en fjern far. Da hun ble sendt på skole i Sveits som tenåring, skrev hun 120 brev hjem på en måned. I alle brevene ga Diana uttrykk for ensomhet og forlatthet.

Bedell Smith gir klar beskjed om at hun ikke er fagperson på psykologiens område, men overlater til leserne å være enige eller uenige om konklusjoner hun er kommet til.

Hun mener blant annet at forholdet til Dodi al-Fayed var begynnelsen på slutten, og viste at Diana ikke hadde noen kontakt med seg selv.

Dodi og Di

- Diana og Dodi var ødelagt på samme måte. Begge ble forlatt av mødrene i ung alder, og led av voldsom usikkerhet som et resultatet av dette. Diana trøstet seg med store mengder mat som hun så kastet opp, mens Dodi ble avhengig av kokain, skriver Bedell Smith, ifølge Daily News.

- Diana var ikke i stand til å bevare nære forhold, men lot seg forføre av berømmelsen og offentlighetens besettelse av henne. Dette hadde hun til felles med Marilyn Monroe, skriver Bedell Smith.

Diana hadde ifølge venner en overdreven og lett hysterisk latter, hun ringte i perioder anonymt til en påstått elsker, Oliver Hoare, og kunne sitte en hel dag med hodet i hendene og gråte eller være helt stille.

Ekteskapet med prins Charles økte hennes personlige problemer.

FORSTYRRET: Lady Diana var mentalt forstyrret, ifølge forfatter Sally Bedell Smith.