Diane Kruger får Aspergers-hjelp for å spille i «The Bridge»

Spiller hovedrollen i den amerikanske versjonen av «Broen».

KONSULENTHJELP: Etterforskeren Sonya (spilt av Diane Kruger) har Aspergers syndrom. For å gjøre rollen så troverdig som mulig er Alex Plank hentet inn som konsulent. Han fikk selv diagnosen som niåring, og har sett seg lei på stereotype framstillinger av denne formen for autisme. Foto: Fox
KONSULENTHJELP: Etterforskeren Sonya (spilt av Diane Kruger) har Aspergers syndrom. For å gjøre rollen så troverdig som mulig er Alex Plank hentet inn som konsulent. Han fikk selv diagnosen som niåring, og har sett seg lei på stereotype framstillinger av denne formen for autisme. Foto: Fox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LOS ANGELES (Dagbladet): - Takk! Vi prøver den scenen en gang til, Diane. Denne gangen sier du «Går det bra?» midt i avhøret av gutten.

Dagbladet er til stede på settet når sesong to av «The Bridge» spilles inn i Los Angeles. Vi sitter på politistasjonen der etterforskerne Sonya (Diane Kruger) og Marco (Demian Bichir) jobber. Detaljrikdommen er imponerende med politirapporter og rettsdokumenter spredd utover.

NYANSERT UTGAVE: I amerikanske «Broen» er det viktig for skuespilleren å passe på at Sonya ikke fremstår som en karikatur, og publikum skal kunne se en mer nyansert utgave av etterforskeren i andre sesong, som har premiere på Fox i dag. Foto: Fox
NYANSERT UTGAVE: I amerikanske «Broen» er det viktig for skuespilleren å passe på at Sonya ikke fremstår som en karikatur, og publikum skal kunne se en mer nyansert utgave av etterforskeren i andre sesong, som har premiere på Fox i dag. Foto: Fox Vis mer

Diane Kruger spiller etterforskeren Sonya, som hun også gjorde i første sesong av den amerikanske versjonen.

Skuespilleren er ikke enig i regissørens utspill.

HAR ASPERGERS-TREKK: Will Graham (Hugh Dancy, t.h.) i «Hannibal». Foto: Stella Pictures
HAR ASPERGERS-TREKK: Will Graham (Hugh Dancy, t.h.) i «Hannibal». Foto: Stella Pictures Vis mer

- Er du sikker på at det er lurt? Sonya ville jo aldri sagt noe sånn, sier Kruger og får det som hun vil.  

- Aspergers I den originale «Broen» var det ikke uttalt at Saga Norén hadde Aspergers syndrom, og rollen ble endret etter kritikk om at Malmö-etterforskeren var for karikert og lite troverdig.

I den amerikanske versjonen legges det derimot ikke skjul på at hovedkarakteren Sonya har diagnosen.

HAR ASPERGERS-TREKK:  Dr. Spencer Reid (Matthew Gray Gubler) i «Criminal Minds». Foto: Stella Pictures
HAR ASPERGERS-TREKK: Dr. Spencer Reid (Matthew Gray Gubler) i «Criminal Minds». Foto: Stella Pictures Vis mer

- Privatlivet hennes vil vikle seg inn i forbrytelsene som de etterforsker, og vi får vist mer av hvordan hun takler følelser og de situasjonene som dukker opp, sier Diane Kruger til Dagbladet.

I flere populære serier de siste åra har det dukket opp hovedpersoner med klare trekk fra Aspergers syndrom. Etterforsker Will Graham i serien «Hannibal», dr. Spencer Reid i «Criminal Minds», Abed Nadir i «Community», Sherlock Holmes i «Sherlock» og Sheldon Cooper i «The Big Bang Theory» er noen eksempler.

HAR ASPERGERS-TREKK:  Sherlock Holmes (Benedict Cumberbatch) i «Sherlock». Foto: Stella Pictures
HAR ASPERGERS-TREKK: Sherlock Holmes (Benedict Cumberbatch) i «Sherlock». Foto: Stella Pictures Vis mer

I disse tv-seriene sies det sjelden rett ut at karakterene har Aspergers, men ofte alluderes det til diagnosen i replikkvekslinger.

 I «Hannibal» blir for eksempel Grahan spurt av en kollega om hvor han hører hjemme, og svarer «et sted mellom Aspergers og autisme».  I «Sherlock» er det dr. Watson som trekker fram Aspergers som en forklaring på mesterdetektivens eksentrisiteter i en samtale med politiinspektør Lestrade.

- Positivt


Autismeforeningen i Norge synes det er positivt med rollefigurer som har Aspergers syndrom, og tror det kan føre til større åpenhet rundt diagnosen.

Tekst: Inga Iberg Hanstveit
iihanstveit@gmail.com

- Vi synes det er positivt, så lenge disse rollene ikke blir helt karikerte, sier Anette Drangsholt til Dagbladet.


Hun er styreleder for Autismeforeningen i Norge, og forteller at gjennom tv-serier som «Broen» har det blitt mer åpenhet rundt diagnoser som Asperger.

- Jeg har fått telefoner fra foreldre som kjenner igjen trekk hos barnet sitt fordi de har sett serien. En mor fortalte meg at etter «Broen» hadde kollegaer av henne turt å snakke om sønnen hennes, som har Aspergers syndrom, sier Drangsholt og legger til:

- Det er åpenhet vi er ute etter, og på den måten kan slike rollefigurer virke positivt, så lenge man ikke latterliggjør figuren.

- Viktig med konsulenter

 Drangsholt legger vekt på at alle er forskjellig, og at selv om Saga Norén oppfører seg på én måte, er ikke det dekkende for alle med Aspergers syndrom.

- Filmbransjen vinkler rollen slik de vil, og det er viktig å huske at personer med Aspergers er like forskjellige som oss såkalt «normale», sier hun.
 
Drangsholt påpeker også viktigheten av konsulenter.

- Jeg vet at personer med Aspergers har vært konsulenter ved ulike oppsetninger, for å hjelpe til med rolletolkning. Det er viktig for å få et troverdig bilde av personer med ulike diagnoser, sier hun.

Salander-effekt

Inger Merete Hobbelstad, film- og tv-anmelder i Dagbladet, mener flere seriekarakterer har fått diagnoser som følge av Lisbeth Salander, som er hovedpersonen i krimforfatter Stieg Larssons «Millenium»-bøker og filmer.

Det ble antydet at Salander hadde Aspergers syndrom, noe som førte til debatt rundt bruken av diagnoser hos karakterer i tv-serier.

- Lisbeth Salander ble et fenomen etter bøkene. Jeg tror mange manusforfattere fikk øynene opp for slike fascinerende karakterer, og at disse derfor har økt i de populære seriene i seinere år, sier Hobbelstad.

Karakterene er svært begavede, men strever med å forstå de sosiale kodene.

- Sonya har en diagnose som fører til at hun reagerer på måter som kan misoppfattes som frekkhet eller likegyldighet, men selv er jeg blitt veldig glad i henne. Hun er et godt menneske, som gjør sitt beste og arbeider hardt for å lykkes. Samtidig er hun ensom. Hun strever med å etablere forhold til de rundt seg, sier Kruger om «The Bridge»-etterforskeren.

Konsulent-hjelp For å gjøre Sonya så troverdig som mulig, jobber Kruger med konsulenten Alex Plank (27), som fikk selv diagnosen Aspergers syndrom som niåring. Han jobber aktivt for å øke bevisstheten rundt autisme, i tillegg til å hjelpe mennesker med diagnosen til å manøvrere i sosiale settinger som julefeiring eller stevnemøter.

Diane Kruger

• Født 15. juli 1976. Tysk skuespiller

• Slo igjennom med filmen «Troy». Har også medvirket i bl.a. «National Treasure» og «Inglourious Basterds».

• Aktuell som etterforsker Sonya Cross i den amerikanske versjonen av «Broen», hvis andre sesong har premiere på Fox 14. juli.

• Kjæreste med «Dawson-s Creek» og «Fringe»-stjernen Joshua Jackson. 

• Pendler mellom LA, New York og Paris.

Han har opprettet et nettsamfunn med 80 000 registrerte brukere, wrongplanet.net, som er viet arbeidet.

- Det er positivt for autismesaken at tv-serier skaper blest om diagnosen, men samtidig er det ofte en veldig stereotyp variant av Aspergers syndrom som skildres, og det kan være uheldig, sier Plank til Dagbladet.  

Aspergers syndrom

• Aspergers syndrom er en diagnose i autismespekteret.

• Personer med Aspergers syndrom er normalt begavet, men kan ha funksjonsvansker som:

• Begrenset evne til sosial omgang, særlig med jenvnaldrende.

• Vansker med å oppfatte sosiale spilleregler, normer og andre forventninger

• Spesielle og begrensede interesser

• Uvilje mot endring i omgivelser og rutiner

• Kommunikasjonsproblemer og forståelsesvansker som for eksempel vansker med å lese og forstå mimikk og kroppsspråk

• Navnet Aspergers syndrom kommer av den østerriske barnelegen Hans Asperger, som i 1944 publiserte undersøkelser av barn med autistiske personlighetstrekk.

Kilde: Autismeforeningen.no

Nettopp derfor er han glad for å kunne bidra i rollearbeidet.

- Det er en veldig viktig jobb, fordi jeg føler at de karakterene på tv som gir et skjevt bilde av diagnosen, gjør mer skade enn gagn. Jeg forsøker å passe på at det i hvert fall blir gjort så riktig som mulig i «The Bridge», sier han.

«Broen»

• Svensk-dansk tv-serie som hadde premiere i 2011.

• Hovedrollene spilles av Sofia Helin og Kim Bodnia.

• Plottet i den første sesongen kretser rundt etterforskningen av drapet på en svensk politiker. Liket hennes blir funnet midt på Øresund-brua mellom Malmö og København.

• Så langt er to sesonger produsert. Innspillingen av sesong tre starter i september.

• Solgt til 174 land.

• Har to internasjonale avleggere. Det finnes både en amerikansk og en engelsk/fransk versjon av serien. Sistnevnte har fått navnet «The Tunnel».

• Sesong to av den amerikanske versjonen «The Bridge» har premiere på Fox 14. juli.

Plank blir oppgitt da han ser karakterer i serier med autistiske trekk som tilsynelatende ikke har noen følelser, og understreker at det ikke har rot i virkeligheten.

- Folk med Aspergers syndrom har masse følelser, forskjellen er bare at vi sliter med å uttrykke dem. Det er også en vanlig antagelse at vi med Aspergers ikke greier å fungere i samfunnet, men det stemmer heller ikke. Vi har både venner, kjærester og karrierer, akkurat som alle andre, sier han.
 
- Utvikler seg Andre sesong av amerikanske «Broen» vil være helt ulik den svensk-danske originalen. Sesongen, som har premiere på Fox i kveld, vil være dystrere og ha en mer karakterdrevet handling.

Rollekonsulent Plank forteller at Sonya står overfor flere valg hvor det ikke er opplagt hva som er rett og galt, og avslører at politietterforskeren utvikler seg i løpet av sesongen.

- Hun innleder også et romantisk forhold, som byr på følelsesmessige utfordringer. Akkurat det har det vært spennende å komme med innspill på, sier Plank.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer