KONSULENTHJELP: Etterforskeren Sonya (spilt av Diane Kruger) har Aspergers syndrom. For å gjøre rollen så troverdig som mulig er Alex Plank hentet inn som konsulent. Han fikk selv diagnosen som niåring, og har sett seg lei på stereotype framstillinger av denne formen for autisme. Foto: Fox
KONSULENTHJELP: Etterforskeren Sonya (spilt av Diane Kruger) har Aspergers syndrom. For å gjøre rollen så troverdig som mulig er Alex Plank hentet inn som konsulent. Han fikk selv diagnosen som niåring, og har sett seg lei på stereotype framstillinger av denne formen for autisme. Foto: FoxVis mer

Diane Kruger får Aspergers-hjelp for å spille i «The Bridge»

Spiller hovedrollen i den amerikanske versjonen av «Broen».

LOS ANGELES (Dagbladet): - Takk! Vi prøver den scenen en gang til, Diane. Denne gangen sier du «Går det bra?» midt i avhøret av gutten.

Dagbladet er til stede på settet når sesong to av «The Bridge» spilles inn i Los Angeles. Vi sitter på politistasjonen der etterforskerne Sonya (Diane Kruger) og Marco (Demian Bichir) jobber. Detaljrikdommen er imponerende med politirapporter og rettsdokumenter spredd utover.

NYANSERT UTGAVE: I amerikanske «Broen» er det viktig for skuespilleren å passe på at Sonya ikke fremstår som en karikatur, og publikum skal kunne se en mer nyansert utgave av etterforskeren i andre sesong, som har premiere på Fox i dag. Foto: Fox
NYANSERT UTGAVE: I amerikanske «Broen» er det viktig for skuespilleren å passe på at Sonya ikke fremstår som en karikatur, og publikum skal kunne se en mer nyansert utgave av etterforskeren i andre sesong, som har premiere på Fox i dag. Foto: Fox Vis mer

Diane Kruger spiller etterforskeren Sonya, som hun også gjorde i første sesong av den amerikanske versjonen.

Skuespilleren er ikke enig i regissørens utspill.

HAR ASPERGERS-TREKK: Will Graham (Hugh Dancy, t.h.) i «Hannibal». Foto: Stella Pictures
HAR ASPERGERS-TREKK: Will Graham (Hugh Dancy, t.h.) i «Hannibal». Foto: Stella Pictures Vis mer

- Er du sikker på at det er lurt? Sonya ville jo aldri sagt noe sånn, sier Kruger og får det som hun vil.  

- Aspergers I den originale «Broen» var det ikke uttalt at Saga Norén hadde Aspergers syndrom, og rollen ble endret etter kritikk om at Malmö-etterforskeren var for karikert og lite troverdig.

I den amerikanske versjonen legges det derimot ikke skjul på at hovedkarakteren Sonya har diagnosen.

HAR ASPERGERS-TREKK:  Dr. Spencer Reid (Matthew Gray Gubler) i «Criminal Minds». Foto: Stella Pictures
HAR ASPERGERS-TREKK: Dr. Spencer Reid (Matthew Gray Gubler) i «Criminal Minds». Foto: Stella Pictures Vis mer

- Privatlivet hennes vil vikle seg inn i forbrytelsene som de etterforsker, og vi får vist mer av hvordan hun takler følelser og de situasjonene som dukker opp, sier Diane Kruger til Dagbladet.

I flere populære serier de siste åra har det dukket opp hovedpersoner med klare trekk fra Aspergers syndrom. Etterforsker Will Graham i serien «Hannibal», dr. Spencer Reid i «Criminal Minds», Abed Nadir i «Community», Sherlock Holmes i «Sherlock» og Sheldon Cooper i «The Big Bang Theory» er noen eksempler.

HAR ASPERGERS-TREKK:  Sherlock Holmes (Benedict Cumberbatch) i «Sherlock». Foto: Stella Pictures
HAR ASPERGERS-TREKK: Sherlock Holmes (Benedict Cumberbatch) i «Sherlock». Foto: Stella Pictures Vis mer

I disse tv-seriene sies det sjelden rett ut at karakterene har Aspergers, men ofte alluderes det til diagnosen i replikkvekslinger.

 I «Hannibal» blir for eksempel Grahan spurt av en kollega om hvor han hører hjemme, og svarer «et sted mellom Aspergers og autisme».  I «Sherlock» er det dr. Watson som trekker fram Aspergers som en forklaring på mesterdetektivens eksentrisiteter i en samtale med politiinspektør Lestrade.

Karakterene er svært begavede, men strever med å forstå de sosiale kodene.

- Sonya har en diagnose som fører til at hun reagerer på måter som kan misoppfattes som frekkhet eller likegyldighet, men selv er jeg blitt veldig glad i henne. Hun er et godt menneske, som gjør sitt beste og arbeider hardt for å lykkes. Samtidig er hun ensom. Hun strever med å etablere forhold til de rundt seg, sier Kruger om «The Bridge»-etterforskeren.

Konsulent-hjelp For å gjøre Sonya så troverdig som mulig, jobber Kruger med konsulenten Alex Plank (27), som fikk selv diagnosen Aspergers syndrom som niåring. Han jobber aktivt for å øke bevisstheten rundt autisme, i tillegg til å hjelpe mennesker med diagnosen til å manøvrere i sosiale settinger som julefeiring eller stevnemøter.

Han har opprettet et nettsamfunn med 80 000 registrerte brukere, wrongplanet.net, som er viet arbeidet.

- Det er positivt for autismesaken at tv-serier skaper blest om diagnosen, men samtidig er det ofte en veldig stereotyp variant av Aspergers syndrom som skildres, og det kan være uheldig, sier Plank til Dagbladet.  

Nettopp derfor er han glad for å kunne bidra i rollearbeidet.

- Det er en veldig viktig jobb, fordi jeg føler at de karakterene på tv som gir et skjevt bilde av diagnosen, gjør mer skade enn gagn. Jeg forsøker å passe på at det i hvert fall blir gjort så riktig som mulig i «The Bridge», sier han.

Plank blir oppgitt da han ser karakterer i serier med autistiske trekk som tilsynelatende ikke har noen følelser, og understreker at det ikke har rot i virkeligheten.

- Folk med Aspergers syndrom har masse følelser, forskjellen er bare at vi sliter med å uttrykke dem. Det er også en vanlig antagelse at vi med Aspergers ikke greier å fungere i samfunnet, men det stemmer heller ikke. Vi har både venner, kjærester og karrierer, akkurat som alle andre, sier han.
 
- Utvikler seg Andre sesong av amerikanske «Broen» vil være helt ulik den svensk-danske originalen. Sesongen, som har premiere på Fox i kveld, vil være dystrere og ha en mer karakterdrevet handling.

Rollekonsulent Plank forteller at Sonya står overfor flere valg hvor det ikke er opplagt hva som er rett og galt, og avslører at politietterforskeren utvikler seg i løpet av sesongen.

- Hun innleder også et romantisk forhold, som byr på følelsesmessige utfordringer. Akkurat det har det vært spennende å komme med innspill på, sier Plank.