DiCaprio, Borat og store krigsfilmer

Dagbladet.no spekulerer i Oscar-nominasjonene.

(Dagbladet.no): I ettermiddag (grytidlig LA-tid) annonserer akademidirektør Sid Ganis og skuespiller Salma Hayek Oscar-nominasjonene, en begivenhet du selvsagt kan få lese alt om på Dagbladet.no.

Som alltid går spekulasjonene høylytt før offentliggjøringen, men om det er noe som har preget samtalene i forkant i år er det mangelen på en klar Oscar-favoritt.

Det er ingen «Ringenes herre» i år, ingen «Titanic» eller «American Beauty».

Det nærmeste vi kommer er «The Departed».

Beste regi?

Martin Scorseses gangsterdrama er forventet å bli nominert i flere kategorier, men det mest spennende er kanskje om Scorsese selv henter hjem statuetten for beste regi i år. Han har tidligere vært nominert for «Raging Bull» (1980), «Jesu Siste Fristelse» (1988), «Mafiabrødre» (1990), «Gangs of New York» (2002) og «The Aviator» (2004), men har aldri vunnet.

Sist gang Scorsese var nominert, vant Clint Eastwood for beste film med «Million Dollar Baby». Eastwood kan også vinne priser i år, med krigsfilmene «Flags of our Fathers» og «Letters from Iwo Jima».

«The Departed» kommer trolig også til å bli nominert i kategorien «beste film», der det også er andre mindre favoritter som peker seg ut.

«Babel» vant Golden Globe for beste dramafilm, og blir trolig nominert til tross for at den fikk varierende kritikk i USA. Det samme blir sannsynligvis «Dreamgirls» og britiske «The Queen».

Oscar-juryen nominerer ofte en outsider, som har hatt langt lavere budsjett og besøkstall enn de andre kandidatene. Skal man dømme ut fra nomineringer til andre prisutdelinger denne våren blr det komedien «Little Miss Sunshine» i år.

En annen outsider er «Borat», selv om en såpass lett slapstick-komedie vanligvis skal være sjanseløs.

Mindre alvor

Samtidig peker flere filmkommentatorer på at Oscar-juryen kanskje tenker noe annerledes nå, etter den veldig seriøse utdelingen i fjor. Da vant «Crash» - en film om raseproblematikken i Los Angeles, mens George Clooney tok prisen for beste hovedrolle i den politiske thrilleren «Syriana».

På grunn av den vennlige innstillingen til humørfylte filmer i år er «Borat» et lite outsidertips i år, mens «Dreamgirls» med stor sannsynlighet blir nominert. «United 93», den dramatiske historien om United Airlines Flight 93 som ble kapret 11. september, ser imidlertid ikke ut til å kunne vinne noen store priser. Den ble også langt bedre mottatt i Europa enn i USA.

I konkurransen om årets mannlige hovedrolle finnes det en klar favoritt: Forest Whitaker for sin rolle som Idi Amin i «The Last King of Scotland», en rolle han også vant Golden Globe for. Leonardo DiCaprio puster ham imidlertid i nakken, og han kan bli nominert for sin innsats i to filmer - «The Departed» og «Blood Diamond».

Andre hyppig nevnte kandidater inkluderer Peter O\'Toole («Venus») og Will Smith («Pursuit of Happyness»).

Ingen «Reprise»

På kvinnesiden fins det en nesten like stor favoritt som Whitaker - Helen Mirren, som allerede har fått en rekke priser for sin tolkning av dronning Elizabeth i «The Queen».

Andre hete navn inkluderer Judi Dench («Notes on a Scandal») og Meryl Streep («The Devil Wears Prada»).

Her hjemme hadde vi håpet at «Reprise» kunne nå opp i kategorien «beste fremmedspråklige film», men det er allerede kjent at den ikke vil bli nominert. Danmark kan imidlertid håpe på «Etter bryllupet», men «Å vende tilbake (Volver)» og «Pans Labyrint» er klare favoritter.

De nominerte filmene blir valgt ut av 5800 akademimedlemmer - de fleste av disse er skuespillere, manusforfattere og regissører. Oscar-seremonien arrangeres 25. februar i Hollywood, og ledes av Ellen DeGeneres.

  • Dagbladet.no dekker Oscar-nominasjonene fra ca. kl. 14.45 i formiddag. Følg med!