«Die Jostein» for alle penga

ETTLINGEN (Dagbladet): Sorry, Wenche Myhre. Det er ikke lenger «Die Wenche» som er tingen i Tyskland. Nå er det «Die Jostein» for alle penga. I går var den tyske kultureliten samlet for å se urpremieren på musikalen «Sofies verden».

Jostein Gaarder er Tysklands mestselgende forfatter noensinne, og gårsdagens urpremiere på musikalen «Sofies verden» gikk ikke tyskerne hus forbi. Selv om det er langt fra Ettlingen til Broadway, var det stjernespekket både på scenen og blant publikum da forestillingen gikk av stabelen på det pittoreske slottet i går kveld.

- Det som gjør dette til en begivenhet, er jo at det faktisk er urpremieren på et nytt norsk musikkverk. Jeg er her bare som gjest og publikummer, sa en beskjeden Jostein Gaarder da han holdt hoff sammen med komponist Gisle Kverndokk og idémaker og librettist Øystein Wiik i går ettermiddag.

Josteins verden

Men det er ikke bare musikalen som er en begivenhet. Jostein Gaarder er en begivenhet i seg selv. «Sofies verden» er ikke lenger en bok, den er i ferd med å bli et begrep, og «spin-off»-effektene gir en voldsom avkastning.

- Jeg har ikke lyst til å ligge i dynetrekk med «Sofies verden». Jeg er bare et alminnelig menneske som har tjent, for å si det rett ut, jævlig mye penger. Nå vil jeg bruke all oppmerksomheten rundt min person til fokusere på viktigere ting, sier han.

Mandag deles den internasjonale Sofie-prisen ut for første gang i Oslo. Den er på 100000 dollar og gis til en miljøverngruppe i Nigeria. Bortsett fra det holder Gaarder en lav profil om dagen.

- Det har vært en litt utvendig livsførsel på meg i de siste årene. Egentlig er det ganske forstyrrende, sier forfatteren som er i gang med en ny roman - også den med et filosofisk tilsnitt.

Popstjerne

Jostein Gaarder liker seg i Gutenbergs hjemland, og boktrykkerens etterkommere liker ham. I land som Frankrike, Italia og Spania blir forfatteren nedrent av hysteriske fans på gata. Men de sindige tyskerne lar vår mann få gå i fred.

- Det er vel mest fordi det ikke er bilde av meg i den tyske utgaven av «Sofies verden». Dessuten er det ikke så mange tv-show her. Men det er noe spesielt med den tyske bokkulturen. Tyskerne vet å verdsette den gode fortellingen, sier Gaarder.

«Sofies verden» blir bare større og større. Hun nøyer seg ikke med å ha fått plass i 15 millioner hjem over hele verden. Foruten CD-rom og scenedebuten i går kveld, blir hun snart å se på lerretet. Men Jostein Gaarder tar det hele med stor ro.

- Det er en forfatters privilegium å slippe å være «on the road», sier han.

JOSTEINS VERDEN: Jostein Gaarder (t.v), komponist Gisle Kverndokk og initiativtaker og librettist Øystein Wiik på sceneplassen.