DEBATT

Diesen bør snarest erklære påstanden død og maktesløs

Sverre Diesens ord blir lett lov. Det sier alt om skadeligheten av oppslaget med ham i Magasinet.

GENERAL: Den tidligere forsvarssjefen Sverre Diesen delte sine tanker om det norske forsvaret med Dagbladet Magasinet 9. april. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GENERAL: Den tidligere forsvarssjefen Sverre Diesen delte sine tanker om det norske forsvaret med Dagbladet Magasinet 9. april. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Oppslaget «Forvarselet» i Magasinet 9. april går over alle støvelskaft (krever innlogging). En tidligere forsvarssjef «er sikker på at det norske forsvaret snart kommer til å bryte sammen, og at Norge kan bli et fristende bytte for Russland».

I en tid som krever at alle land viser nøkternhet og bruker vett og forstand, har vi nå i Norge en tidligere statsminister som i egenskap av Natos generalsekretær framstår som Pentagons rustningsagent og en av våre dyktigste og mest respekterte tidligere forsvarssjefer som tilsynelatende vil ruste opp landet til en forsvarsbastion som skal kunne motstå et russisk angrep.

Knapt noen norsk offfiser har hatt slik tiltro og respekt hos politikerne som Sverre Diesen. Hans ord blir derfor lett lov. Det sier alt om skadeligheten av oppslaget.

Virkeligheten er at Norge aldri har hatt et forsvar dimensjonert for å kunne holde vår store nabo i øst stangen, men derimot vært basert på alliert støtte etter Atlanterhavspaktens «et angrep på et land skal anses som angrep på alle». Etter at Nato er blitt utvidet fra de opprinnelige 12 til nå 28 land kan man selvfølgelig spørre seg hva som er igjen av denne artikkelen. Organisasjonen virker nå mest som et forsvarsverk for USA, strukket lengst mulig mot øst. Norge protesterte spedt mot utvidelsen, men stakk raskt pipa i sekken da USA hevet pekefingeren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer