Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Diesen bør snarest erklære påstanden død og maktesløs

Sverre Diesens ord blir lett lov. Det sier alt om skadeligheten av oppslaget med ham i Magasinet.

GENERAL: Den tidligere forsvarssjefen Sverre Diesen delte sine tanker om det norske forsvaret med Dagbladet Magasinet 9. april. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GENERAL: Den tidligere forsvarssjefen Sverre Diesen delte sine tanker om det norske forsvaret med Dagbladet Magasinet 9. april. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppslaget «Forvarselet» i Magasinet 9. april går over alle støvelskaft (krever innlogging). En tidligere forsvarssjef «er sikker på at det norske forsvaret snart kommer til å bryte sammen, og at Norge kan bli et fristende bytte for Russland».

I en tid som krever at alle land viser nøkternhet og bruker vett og forstand, har vi nå i Norge en tidligere statsminister som i egenskap av Natos generalsekretær framstår som Pentagons rustningsagent og en av våre dyktigste og mest respekterte tidligere forsvarssjefer som tilsynelatende vil ruste opp landet til en forsvarsbastion som skal kunne motstå et russisk angrep.

Knapt noen norsk offfiser har hatt slik tiltro og respekt hos politikerne som Sverre Diesen. Hans ord blir derfor lett lov. Det sier alt om skadeligheten av oppslaget.

Virkeligheten er at Norge aldri har hatt et forsvar dimensjonert for å kunne holde vår store nabo i øst stangen, men derimot vært basert på alliert støtte etter Atlanterhavspaktens «et angrep på et land skal anses som angrep på alle». Etter at Nato er blitt utvidet fra de opprinnelige 12 til nå 28 land kan man selvfølgelig spørre seg hva som er igjen av denne artikkelen. Organisasjonen virker nå mest som et forsvarsverk for USA, strukket lengst mulig mot øst. Norge protesterte spedt mot utvidelsen, men stakk raskt pipa i sekken da USA hevet pekefingeren.

Bortsett fra usikkerheten like etter krigen har det aldri vært reell frykt for eller mistanke om angrep østfra. At vi lærte alt om «fienden» Sovietunionen på alle militære skoler er en annen sak.

Norge har i dag et svært godt forhold til Russland. Og utenriksministre fra de ulike regjeringer har gjort og gjør en god jobb i dialogen med russiske myndigheter. At enkelte i Forsvaret og ytterliggående høyrepolitikere framstiller dette forholdet annerledes, er et fordekt forsøk på å få større bevilgninger. Selvfølgelig har det falt harde ord om fiskerigrenser og nå om juristiksjonen på Svalbard. Men å bruke dette for opprustnig i en verden der noen snart må gå foran i nedrustning er ikke bare uforsvarlig, men direkte skammelig.

Når man kjenner Sverre Diesen vet man uten videre at hans uttalelse er trukket etter hårene. Leser man det hele finner man kloke uttalelser som at «Russland er egentlig ikke uforutsigbart» og «vi må ha et forsvar som evner å stå imot trusler inntil en viss størrelse». Men når en gammel forsvarssjef blir satt til å fabulere om trusler og strategi kan det lett havne i uetterettelige oppslag som det i Magasinet. Sverre Diesen bør snarest erklære påstanden i overskriften for død og maktesløs.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!