Diffen digger Donald

Det er 100 år siden den legendariske Donald-tegneren Carl Barks ble født, og som en del av jubileet blir alle landets ordførere invitert til å delta i en Donald-test.

Konkurranseinstinktet våknet hos Oslos ordfører Per «Diffen» Ditlev-Simonsen da han prøvde seg i går.

Landets ordførere skal bryne seg på 100 spørsmål om Donald og de andre vesenene i Andeby.

Vinneren blir æresordfører i Andeby, en tittel Ditlev-Simonsen godt kunne tenke seg.

Barnebarnet Benedicte (7) var bestefars ekspertrådgiver, også hun skjerpet til fingerspissene under testen i går.

- Jeg har ikke sovet på dagevis. Ingen tar dette mer alvorlig enn hovedstadens ordfører. I denne bransjen er man forberedt på det meste, men det hender at utfordringene er så tøffe at man søker konsulenthjelp, humrer Ditlev-Simonsen og titter ned på Benedicte.

Ingen donaldist

Ditlev-Simonsen er første ordfører ut i testen, og har allerede skapt presedens ved å hente inn hjelp. Selv vokste han opp med «Spøk og spenning» og «Mandrake».

- Det er først i voksen alder jeg skjønner hva jeg har gått glipp av i Donald, sier ordføreren, som likevel ikke vil kalle seg noen donaldist.

- Det høres for pretensiøst ut. Vi får se når jeg pensjonerer meg.

Til finalen?

I går skulle han svare på 90 av de 100 spørsmålene, de resterende ti blir han testet i på en pressekonferanse i dag.

Og Benedicte kommer godt med. Det er hun som vet forskjellen på Snipp og Snapp og hvor mange knapper det er i Storeulvs bukse. Litt tilleggsinformasjon kan hun også bidra med:

- En gang reiste Donald til et land han kalte Bananas, ler hun.

- Og jeg har hørt at han har vært i en by som heter Omelett, tilføyer bestefar, og avslører at hans uvitenhet om Donald er noe overdrevet.

Testen er over, og uansett hvordan det gikk, så leder han inntil videre. Men det viser seg at han (og Benedicte) har gjort det strålende, 73 av 90 korrekte svar.

Dermed må han sannsynligvis stille i den store finalen på Donalds bursdag 9. juni.

STØTTER BESTEFAR: Etter den store Donald-testen vanket det både Donald-kake, Donald-brus og Donald-Blader på Benedicte Dale Ditlev-Simonsen og bestefar Per Ditlev-Simonsen.FOTO: TOM MARTINSEN