Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Digger Skavlan og Turboneger

Stieg Larsson-aktuelle Michael Nyqvist.

IKKE MER: Premiereklare «Luftslottet som sprengtes» er basert på den tredje og siste Stieg Larsson-boka om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist. Skuespiller Michael Nyqvist sier han ikke kommer til å gjenta rollen dersom filmskaperne skulle utvikle egne manus i framtida.  

Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
IKKE MER: Premiereklare «Luftslottet som sprengtes» er basert på den tredje og siste Stieg Larsson-boka om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist. Skuespiller Michael Nyqvist sier han ikke kommer til å gjenta rollen dersom filmskaperne skulle utvikle egne manus i framtida. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

||| Med Michael Nyqvist i spissen har Stieg Larsson-filmene gjort kjempesuksess. Fredag har den tredje og siste av dem premiere.

Bare her i Norge er de to første sett av over én millioner kinogjengere. Internasjonalt har den første filmen alene solgt over seks millioner kinobilletter og spilt inn over 400 millioner kroner.

Nyqvist svarer kontant på spørsmålet om hvordan filmene har forandret livet hans: Paparazzier.

- Det er utrolig merkelig. Jeg er jo egentlig en ganske sjenert person, men der ligger de altså og lurer i buskene - og vips, så spretter de fram, humrer Michael Nyqvist overfor Dagbladet.

 Da han var i Roma med søstera si nylig, ble han mildt sagt overrasket da de gikk inn i en skobutikk for å handle til datteren hennes.

- Idet jeg snur meg og ser gjennom butikkvinduet, står det plutselig en haug med fotografer der og knipser. På grunn av et par sko! Det er klart man blir litt paranoid av sånt.

Uekte ekteskap

Slik sett har han mye til felles med rollefiguren sin, Mikael Blomkvist. Paranoid er nemlig også ordet Nyqvist bruker for å beskrive nesten-navnebroren sin der han i den siste Stieg Larsson-filmen graver dypere i Lisbeth Salanders skjulte fortid.

- Jeg tror det er anarkismen i filmene som gir dem så stor appell verden over. Blomkvist og Salander vender opp ned på samfunnet med en penn og datamaskin. De tar ikke saker for gitt.

Høydepunktet under arbeidet med filmene kom for Nyqvists del under Cannes-festivalen i vår.

- En italiensk journalist spurte om Noomi Rapace, som spiller Salander, og jeg var gift i virkeligheten.

- Og da svarte du?

- He, he. Jeg svarte ja, selvsagt.

Imponert over Skavlan

Det er ikke bare internasjonal kjendispresse som har fått øynene opp for Nyqvist. Skuespilleren har fått flere tilbud fra Hollywood den seineste tida.

- Det hadde vært veldig morsomt å prøve seg, men det viktigste er at det er en bra rolle.

En annen åpenbar ulempe med å filme i USA: De sender ikke «Skavlan» der borte.

- Han er jo sammen med Maria Bonnevie, som er en venninne av meg, og jeg synes han er veldig dyktig. Jeg prøver å se ham så ofte jeg kan, og er imponert over hans tilstedeværelse og humor.

- Du frykter ikke en norsk kulturinvasjon — nå som Skavlan er svensk tv-konge, Ingmar Bergmans «Fanny og Alexander» har hatt verdenspremiere på et norsk teater og en norsk investor har kjøpt Bergmans eiendom og eiendeler?

- Nei, hit til oss skal dere bare komme. Jeg er jo storfan av Turboneger allerede. Og nå ser jeg jo at Hank von Helvete har spilt inn en julesang med Carola.

- Altså et selvsagt julegaveønske?

- Vel. La meg si det sånn at jeg tror jeg dropper akkurat den.

—Det er utrolig merkelig. Jeg er jo egentlig en ganske sjenert person, men der ligger de altså og lurer i buskene — og vips, så spretter de fram, humrer Michael Nyqvist overfor Dagbladet.

Han har akkurat beskrevet suksessen til Stieg Larsson-filmene som en drøm. At det føles fantastisk at de når ut til så mange.

Bare her i Norge er de to første filmene sett av over én millioner kinogjengere. Internasjonalt har den første filmen alene solgt over seks millioner kinobilletter og spilt inn over 400 millioner kroner. Fredag har den tredje og siste premiere.

Så, på oppfølgingsspørsmålet om hvordan filmene har forandret livet hans, kommer svaret kontant: Paparazzier.

—Da jeg var i Roma med søstera mi nylig, gikk vi inn i en skobutikk for å handle til niesa mi. Idet jeg snur meg og ser gjennom butikkvinduet, står det plutselig en haug med fotografer der og knipser. På grunn av et par sko! Det er klart man blir litt paranoid av sånt.

Uekte ekteskap

Slik sett har han mye til felles med rollefiguren sin, Mikael Blomkvist. Paranoid er nemlig også ordet Nyqvist bruker for å beskrive nesten-navnebroren sin der han i den siste Stieg Larsson-filmen graver dypere i Lisbeth Salanders skjulte fortid.

—Jeg tror det er anarkismen i filmene som gir dem så stor appell verden over. Blomkvist og Salander vender opp ned på samfunnet med en penn og datamaskin. De tar ikke saker for gitt.

Høydepunktet under arbeidet med filmene kom for Nyqvists del under Cannes-festivalen i vår.

—En italiensk journalist spurte om Noomi Rapace, som spiller Salander, og jeg var gift i virkeligheten.

—Og da svarte du?

—He, he. Jeg svarte ja, selvsagt.

Det er ikke bare internasjonal kjendispresse som har fått øynene opp for Nyqvist. Skuespilleren har fått flere tilbud fra Hollywood den seineste tida.

Imponert over Skavlan

—Det hadde vært veldig morsomt å prøve seg, men det viktigste er at det er en bra rolle. Og en annen åpenbar ulempe med å filme i USA: De sender ikke «Skavlan» der borte.

—Han er jo sammen med Maria Bonnevie, som er en venninne av meg, og jeg synes han er veldig dyktig. Jeg prøver å se ham så ofte jeg kan, og er imponert over hans tilstedeværelse og humor. —Du frykter ikke en norsk kulturinvasjon — nå som Skavlan er svensk tv-konge, Ingmar Bergmans «Fanny og Alexander» har hatt verdenspremiere på et norsk teater og en norsk investor har kjøpt Bergmans eiendom og eiendeler?

—Nei, hit til oss skal dere bare komme. Jeg er jo storfan av Turboneger allerede. Og nå ser jeg jo at Hank von Helvete har spilt inn en julesang med Carola.

—Altså et selvsagt julegaveønske?

—Vel. La meg si det sånn at jeg tror jeg dropper akkurat den.

IKKE MER:Premiereklare «Luftslottet som sprengtes» er basert på den tredje og siste Stieg Larsson-boka om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist. Skuespiller Michael Nyqvist sier han ikke kommer til å gjenta rollen dersom filmskaperne skulle utvikle egne manus i framtida: —Det er jo nettopp det at det er Stieg Larsson som gir filmene appell.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media