Digital bokhylle søker lesere

Et Spotify for litteraturen? Kanskje ikke helt.

BOKVENNER: Nasjonalbibliotekar Vigids Moe Skarstein har lansert bokhylla.no, en tjeneste som ifølge DB.nos kommentator virker lite egnet til å tiltrekke store brukergrupper. Her med kulturminister Trond Giske (th) og Geir Berdahl fra Forleggerforeningen, da de undertegnet en avtale om digital avlevering og oppbevaring fra forleggerne. Foto: SCANPIX
BOKVENNER: Nasjonalbibliotekar Vigids Moe Skarstein har lansert bokhylla.no, en tjeneste som ifølge DB.nos kommentator virker lite egnet til å tiltrekke store brukergrupper. Her med kulturminister Trond Giske (th) og Geir Berdahl fra Forleggerforeningen, da de undertegnet en avtale om digital avlevering og oppbevaring fra forleggerne. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): «Genialt». «Et Spotify for litteraturen». Superlativene satt løst da Anne Oterhom, leder for forfatterforeningen, feiret lanseringen av Nasjonalbibliotekets nye nettjeneste før helga.

Bokhylla.no er nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarsteins forsøk på gjøre for den norske boka det Google-gutta Larry Page og Sergey Brin gjør for verdenslitteraturen. Googles kommersielle kulturløft har som formål å gjøre hele verdenslitteraturen søkbar på ett sted.

Men det er et grunnleggende problem med Googles prosjekt: Vi har ingen garanti for at selskapet kan drive dette verdensbiblioteket om 50 år.

Derfor er det åpenbart at det trengs langsiktige alternativer som ikke er underlagt markedskreftene. Spørsmålet er om Nasjonalbibliotekets prosjekt, i sin nåværende form, er alternativet den norske litteraturen trenger.

NÅR OTERHOLM sammenlikner Bokhylla.no med musikktjenesten Spotify, er det trolig fordi Spotify er en tjeneste som gjør kulturen lett tilgjengelig, samtidig som rettighetshaverne får betalt.

Blant egenskapene som ellers karakteriserer Spotify, er at den er rask, brukervennlig og teknologisk robust. Den inneholder enorme mengder musikk i alle sjangere, er tilgjengelig for alle, åpner for deling av innhold via sosiale medier og har i det hele tatt en rekke kvaliteter som i løpet av kort tid har gjort den til et «må ha»-produkt for musikkelskere over hele verden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer