Digital bokrevolusjon? Ikke riktig ennå.

Selv ikke med Amazons utrolig stygge ebok-leser.

(Dagbladet.no): «Bokrevolusjonen er her», kunne vi lese på forsida av Aftenpostens kulturseksjon i dag. Anledningen er åpningen av den første heldigitale nettbokhandelen i Norge.

Det er ingen tvil om at digitaliseringen kommer, i bokmarkedet som i kulturindustrien forøvrig. Kombinasjonen av bærbar elektronikk og nettets hypertektualitet vil gradvis revolusjonere det vi dag kaller boklesing.

Men skal man dømme etter det mistrøstige vareutvalget hos Digitalbok.no, er det nok en smule prematurt å erklære revolusjon. Og si meg: Hvor mange kjenner du som faktisk leser digitale bøker?

DENNE UKA har vi som jobber i Dagbladet.no gått i skytteltrafikk til bokhandler som Tronsmo og Norli, eller handlet som gale på Amazon og andre nettbokhandler. Det er tid for den årlige innleveringen av bilag for faglitteratur. Så vidt meg bekjent har ingen av oss handlet en eneste digital bok. Og når en gjeng leselystne netthoder ikke gjør det, hvem gjør det da?

Sist noen trodde den såkalte eboka skulle slå gjennom, sånn omkring år 2000, skjedde det absolutt ingen ting - annet enn at en del optimistiske ebok-gründere gikk dundrende konkurs.

Årsaken var enkel: Det fantes ikke utstyr å lese digitale bøker på som var i nærheten av å kunne matche papirboka i lesbarhet, praktisk bruksverdi og taktil opplevelse.

DEN NYE GENERASJONEN digitale lesebrett, som iRex iLiad og Sony Reader, er langt bedre. Jeg har tilbragt en del tid med iLiad, og likte den ganske godt. Den tilbyr en langt bedre leseopplevelse enn tidligere generasjoner ebok-lesere, med høy oppløsning og kontrast som nesten kan matche papirboka, takket være E Ink-skjermteknologien. Den har raske sideskift, et relativt enkelt brukergrensesnitt og plass til et stort antall bøker.

Men iRex iLiad var ikke i nærheten av å gi meg lyst til å slutte å lese papirbøker. Skjermen var for grå, brukeropplevelsen for steril. Den har vært på markedet snart to år nå, men revolusjonen lar vente på seg.

HOLDER LITT TIL: Den elektroniske boka kommer. Men ebok-leseren som er god nok til å erstatte papirboka glimrer foreløpig med sitt fravær, skriver Dagbladet.nos kommentator. Foto: SCANPIX
HOLDER LITT TIL: Den elektroniske boka kommer. Men ebok-leseren som er god nok til å erstatte papirboka glimrer foreløpig med sitt fravær, skriver Dagbladet.nos kommentator. Foto: SCANPIX Vis mer


Kan Amazons egen ebok-leser, Kindle, som skal lanseres i dag, gjøre det samme for litteraturen som iPod gjorde for musikken?

Hvis bildene av Kindle hos Engadget yter produktet rettferdighet, må jeg si jeg tviler. Den ser ut som enn krysning av en forvokst lommekalkulator fra 1970-tallet og en rekvisitt fra en dårlig science fiction-film. Dette er ikke en dings du vil krølle deg opp i godstolen med.

PÅ DEN ANNEN SIDE har Kindle en stor fordel sammenliknet med konkurrentene: I likhet med Apples iPhone og Ipod Touch, som kobler seg direkte opp mot iTunes Store, har den en nettbutikk innebygd. Du kan kjøpe nye bøker til din Kindle fra Amazon med ett klikk, via en trådløs teknologi kalt Whispernet. «Kindle er ikke en dings. Det er en tjeneste», sier Amazon-sjef Jeff Bezos til Newsweek.

Men det er ikke sikket det er den dedikerte ebok-leseren som er svaret på bokbransjens digitaliseringsdrømmer.

Som Dagbladet.no har omtalt tidligere, er erotiske romaner på mobilen en suksess i Japan. Her hjemme har Gyldendals informasjonssjef Bjarne Buset også tatt til orde for at eboka som slår igjennom ikke blir et lesebrett med elektronisk blekk, men en mobiltelefon.

Men vil folk virkelig lese bøker på en to tommer stor mobilskjerm? Det er magi mellom to permer, og den emosjonelle bindingen mellom den fysiske boka og leseren er trolig langt sterkere enn den mellom cd-plata og musikkelskeren. Derfor blir ikke eboka  en virkelig sukess før det kommer en lesedings som treffer den gjennomsnittlige bokleseren, en noen og tredveårig kvinne, i hjerterøttene.

Trolig er det bare ett selskap i verden som kan lage den. Synd iBook-navnet er opptatt, Apple.

IKKE PEN: Som en krysning av en forvokst lommekalkulator fra 1970-tallet og en rekvisitt fra en dårlig science fiction-film, skriver Dagbladet.no om Amazons Kindle. Dette uautoriserte spionbildet har sirkulert på nettet de siste ukene.
KINDLE: Amazon-grunnlegger Jeff Bezos viser fram Kindle, den nye ebok-leseren som lanseres i dag. Foto: Faksimile