LEDER

Hovedleder: Overvåking

Digital grensekontroll vil sprenge personvernet

Utvalg vil gi e-tjenesten adgang til all kommunikasjon som krysser riksgrensen.

VIL HA DIGITAL GRENSEKONTROLL:
Professor Olav Lysne
VIL HA DIGITAL GRENSEKONTROLL: Professor Olav Lysne Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Et utvalg ledet av professor Olav Lysne, har lagt fram sin andre rapport om «Etterretningstjenestens mulige tilgang til elektronisk informasjon som kommuniseres gjennom fiberoptiske kabler inn og ut av Norge». På godt norsk handler det om at e- tjenesten skal få tilgang til både trafikkdata og innhold i internett- og telefontrafikk som krysser riksgrensen. Det legges opp til et system som i prinsippet kan fange opp all trafikk. Utvalget foreslår at det deretter skal legges begrensninger på hvordan e-tjenesten kan bruke dette materialet. En stor del av kommunikasjonen vil være trafikk mellom mennesker som befinner seg i Norge, men som formidles via kabler og servere i utlandet.

Systemet har fått navnet digitalt grenseforsvar (DGF) og begrunnes med store endringer både i trusselbildet og kommunikasjonsformene. Det pågår en kraftig opptrapping av cybertrusler mot Norge og norske interesser, både når det gjelder volum og kompleksitet. Dette omfatter både spionasje og angrep på infrastruktur som kan sidestilles med krigshandlinger. Videre er terrortruslene økende, og de koordineres i stadig sterkere grad på nettet. Det framholdes også at folks overgang til nettet innebærer at e-tjenestens gamle kapasiteter må erstattes av nye.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer