Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Digital jantelov framelsker norsk smålighet

Hvorfor snakker vi som om janteloven var noe fælt vi drev med før, mens jantedyret velter seg mer livssaftsugende enn noensinne?

DELER: Forfatter Mads Larsen (bildet) møtte sin amerikanske kone på Facebook. De har lagt ut tusenvis av bilder fra ferieturer, trening, gourmetmåltid og andre positive opplevelser som de deler med sine nesten 8000 Facebook-venner. Foto: Robert Randall
DELER: Forfatter Mads Larsen (bildet) møtte sin amerikanske kone på Facebook. De har lagt ut tusenvis av bilder fra ferieturer, trening, gourmetmåltid og andre positive opplevelser som de deler med sine nesten 8000 Facebook-venner. Foto: Robert Randall Vis mer
Debattinnlegg

Nå er det ikke Facebook-selfies vi skal leve av når oljen tar slutt, men nordmenn trenger å slå seg selv mer - ikke mindre - på brystet. Hensikten er selvsagt nobel når UngHjelp lanserer sine 10 Facebook-regler. Ikke skal du tro du er noe, at din lykke, din fysikk, dine prestasjoner eller din positivitet er noe vi har glede av at du deler. Selv din kjærlighet for ektefelle eller barn må tones ned. Spar oss for dine solnedganger og sunne estetisk tilberedte mat!

Norsk smålighet og sosial sanksjonering kommer alltid forkledd som gode hensikter. Alt over det jevne kan nemlig skape sjalusi eller depresjoner hos de under det jevne. Det er historien om den norske folkesjela. Smarte elever må ikke få de dumme til å føle seg nettopp dumme. Vi løper på idealtid. Og hvem tror de pene at de egentlig er? Når bestemte vi at nordmenn skal holde hverandre tilbake? Hvorfor snakker vi som om janteloven var noe fælt vi drev med før, mens i handling og kommentarfelt velter jantedyret seg mer livssaftsugende enn noensinne? «Facebook for real» er nok en punch i six packen til de som ikke er komfortable i det norske likhetstyranniet.

Det er trist at blogger Suzanne Aabel føler seg feit fordi Fotballfrue ser slank, sunn og sexy ut fire dager etter fødselen. Det betyr jo ikke at Fotballfrue gjør noe galt. Aabel bør enten se mindre på slike blogger eller gjøre noe med sjalusien og selvbildet sitt. Regler for å holde kroppshysteriske ekshibisjonister tilbake er ikke løsningen. Det nordmenn primært lider av er ikke overdreven selvtillit og utadvendthet. Vi tør knapt ta ordet i forsamlinger, vi lider av en fremmedfrykt våre nye landsmenn karakteriserer som #norskrasisme, vi snakker ikke med fremmede før vi er fulle og knapt nok med venner edru. Vi ser på gründere som suspekte griskinger og selgere som nødvendige onder. Nordmenn er et folk som kommuniserer med sarkasme og understatements og smiler hånlig av alle som prøver å bryte fra flokken.

Antall homofile i en by sier noe om hvor innovativ den er. Ikke fordi homofile er så fantasifulle, men fordi de trives der også innovasjon trives. Hvis vi ønsker å tiltrekke oss den mest verdifulle utenlandske arbeidskraften, må vi skape et Norge der flyktninger føler seg hjemme. Ikke fordi mennesker på flukt er verdifull arbeidskraft, men fordi når de føler seg velkomne, føler andre utlendinger seg velkomne. Vi skal ikke framelske Facebook-selfies for å selge norske duckfaces når oljen tar slutt, men om vi ønsker å konkurrere globalt med mer enn energi og fisk, vil vi tjene på å være mer inkluderende overfor dem som sikter høyere enn midten.