DEBATT

Digital jantelov framelsker norsk smålighet

Hvorfor snakker vi som om janteloven var noe fælt vi drev med før, mens jantedyret velter seg mer livssaftsugende enn noensinne?

DELER: Forfatter Mads Larsen (bildet) møtte sin amerikanske kone på Facebook. De har lagt ut tusenvis av bilder fra ferieturer, trening, gourmetmåltid og andre positive opplevelser som de deler med sine nesten 8000 Facebook-venner. Foto: Robert Randall
DELER: Forfatter Mads Larsen (bildet) møtte sin amerikanske kone på Facebook. De har lagt ut tusenvis av bilder fra ferieturer, trening, gourmetmåltid og andre positive opplevelser som de deler med sine nesten 8000 Facebook-venner. Foto: Robert Randall Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Nå er det ikke Facebook-selfies vi skal leve av når oljen tar slutt, men nordmenn trenger å slå seg selv mer - ikke mindre - på brystet. Hensikten er selvsagt nobel når UngHjelp lanserer sine 10 Facebook-regler. Ikke skal du tro du er noe, at din lykke, din fysikk, dine prestasjoner eller din positivitet er noe vi har glede av at du deler. Selv din kjærlighet for ektefelle eller barn må tones ned. Spar oss for dine solnedganger og sunne estetisk tilberedte mat!

Norsk smålighet og sosial sanksjonering kommer alltid forkledd som gode hensikter. Alt over det jevne kan nemlig skape sjalusi eller depresjoner hos de under det jevne. Det er historien om den norske folkesjela. Smarte elever må ikke få de dumme til å føle seg nettopp dumme. Vi løper på idealtid. Og hvem tror de pene at de egentlig er? Når bestemte vi at nordmenn skal holde hverandre tilbake? Hvorfor snakker vi som om janteloven var noe fælt vi drev med før, mens i handling og kommentarfelt velter jantedyret seg mer livssaftsugende enn noensinne? «Facebook for real» er nok en punch i six packen til de som ikke er komfortable i det norske likhetstyranniet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer