Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Digital tidsmaskin

Surf weben som den så ut for 20 år siden.

ANNO 1996: Slik så fronten på db.no ut en gang i 1996. Skjermbilde: The Wayback Machine
ANNO 1996: Slik så fronten på db.no ut en gang i 1996. Skjermbilde: The Wayback Machine Vis mer

Flashback til forsida på Dagbladet.no, torsdag 19. desember 1996: «Økt sex-trafikk til Thailand - Ola Nordmann skremmes ikke av HIV-eksplosjon». «De parlamentariske lederne i Senterpartiet og Høyre forstår ikke hvorfor Thorbjørn Jagland i går stilte kabinettspørsmål på vegne av Anne Holt.» «60 permittert på Sentrum Scene». «Koss er sint». «Pam forlater Baywatch». Det var tider, det.

Med ujevne mellomrom oppsøker jeg noe som kalles The Wayback Machine, en nettside drevet av stiftelsen The Internet Archive. Den gir brukerne adgang til et omfattende historisk arkiv med lagrede versjoner av ulike nettsider. Skriver man for eksempel inn dagbladet.no i søkefeltet på web.archive.org, får man et søkeresultat med treff fra 1996 og framover.

Det er en fascinerende tidsreise som viser at nettavisene er kommet langt på 20 år - og journalistikken kanskje ikke like langt.

Nå har noen laget en mer avansert versjon av den digitale tidsmaskinen. Nettsida oldweb.today kombinerer ulike verktøy og historiske data fra en rekke kilder til en løsning som ikke bare lar deg surfe gamle nettsider, men også viser hvordan de oppfører seg i ulike old school nettlesere og på ulike operativsystem. Det gjør den ved å emulere programvaren i nettleseren din.

Yahoo.com slik den så ut i Netscape Navigator 3.04 på Mac i 1998? Værsågod. En helt tilfeldig valgt nettside fra et tilfeldig tidspunkt på en tilfeldig valgt plattform? Bare trykk på «I'm feeling lucky» og se hva du får.

Noen timer etter at kollegene i NRKbeta anbefalte oldweb.today på Facebook, fikk jeg beskjed om at det var 700 foran meg i køen som ventet på å se sin foretrukne kombinasjon av nettleser, operativsystem og nettside. Mange variabler, og akk så liten kapasitet. Før denne saken ble sendt gikk det greiere, jeg kom rett inn og kunne lese det siste fra db.no 9. november 1999: «50000 feirer murens fall» og «Playboy-Victoria som sexy sykesøster».

KNAPPER OG GLANSBILDER: VG Nett anno juni 1996.
KNAPPER OG GLANSBILDER: VG Nett anno juni 1996. Vis mer

Garantert køfritt er det på den noe enklere Wayback Machine. Ikke så mange variabler, men desto mer nostalgi. Fronten på vg.no fra 14. juni 1996, for eksempel, inneholdt fryktelig mange stygge bannerannonser og bare to «nyheter»: «Het musikkvår - 80 norske utgivelser», og «Gro kritisk til Jagland».

Internet Archive er forøvrig veldig mye mer enn bare gamle nyheter og corny webdesign fra dot com-tida. I 2012 skrev jeg om Live Music Archive, som inneholder flere titalls tusen konsertopptak, mange av dem i svært høy 24 bits lydkvalitet. Bare med Grateful Dead finnes det mer enn 10000 konsertopptak, gjort av Deadheads med bandets velsignelse.

<3 internett <3

SEX SELGER: Db.no i 1996.
SEX SELGER: Db.no i 1996. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media