Digitale Gutenberg

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Da noen av de flotteste operahusene i Europa ble bygd, var de store operakomponistene allerede i ferd med å dø ut. Nå når det nye Universitetsbiblioteket snart står ferdig på Blindern, kan teknologielskere spørre om man ikke bygger et mausoleum for en utdøende uttrykksform: den trykte boka. Det digitale nett vil ta over, hevdes det.

  • Men hva finnes egentlig der ute på nettet? Et interessant fenomen er Prosjekt Gutenberg der nettopp oppfinneren av den trykte boka hylles ved at man prøver å samle et digitalt verdensbibliotek i cyberspace.
  • Shakespeare finnes selvsagt komplett i flere versjoner, det samme gjør de viktigste forfatterne fra den engelske språkverdenen. Verre er det med andre språk. Ibsen glimrer med sitt fravær, det samme gjør Strindberg - selv om begges tekster nå er offentlig eiendom.
  • At prosjektet langt fra er ferdig, og heller ikke i rute, skyldes at arbeidet med å legge inn tekstene i sin helhet gjøres som gratisarbeid av idealister. Ingen har selvsagt funnet økonomisk interesse i å gjøre vår kulturhistorie fritt tilgjengelig. Siden arbeidet gjøres av glade akademiker-amatører, er det heller ikke grundige tekstkritiske utgaver man får - prosjektet sier seg fornøyd dersom manusene er 99,9 prosent korrekte - det holder for den alminnelig interesserte leser.
  • Men enhver som prøver å kaste seg over for eksempel Shakespeares samlede på skjerm, vet at papiret fortsatt har sin funksjon. Prosjekter som Gutenberg er verdifulle som samlinger der trykte kopier gratis kan hentes ut, leses og arbeides med - akkurat slik tradisjonelle biblioteker i dag fungerer. Forskjellen er bare at du står fritt til å notere eller drodle - kopien er din til odel og eie.

Jorge Luis Borges forestilte seg en gang et magisk bibliotek, der hvert eneste skrevne ord var samlet i uendelige hyller. Fullt så langt er professor Michael Hart ved Carnegie Mellon University i USA slett ikke kommet. Han er ildsjelen og intiativtakeren for Gutenberg-prosjektet (på www.gutenberg.net) . Prosjektet har som sitt store mål å samle alle dem av vår sivilisasjons bøker som er stilt i det fri i en stor nettbase der alle fritt kan forsyne seg, trykke dem ut, lage egne utgaver - spre dem eller selge dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer