NYTT DEPARTEMENT: Norge har fått en digitaliseringsminister, Nikolai Astrup (H), men artikkelforfatteren mener Norge henger etter og etterlyser signaler om et politisk takskifte på feltet. Foto: Astrid Waller / Dagbladet
NYTT DEPARTEMENT: Norge har fått en digitaliseringsminister, Nikolai Astrup (H), men artikkelforfatteren mener Norge henger etter og etterlyser signaler om et politisk takskifte på feltet. Foto: Astrid Waller / DagbladetVis mer

Debatt: IKT

Digitaliseringsminister uten land

I fem år har Høyre styrt digitaliseringspolitikken i Norge. Det har vært fem år med stillstand og uten ambisjoner.

Meninger

Norge lå i tet, nå sakker vi akterut og henger etter i den digitale utviklingen. Høyre svarer med å opprette en ny digitaliseringsminister, og forventer jubel, men har egentlig regjeringen gitt noen signaler som gjør at vi kan forvente oss et politisk takskifte?

Torstein Tvedt Solberg (Ap)
Torstein Tvedt Solberg (Ap) Vis mer

Tallene taler for seg selv og dommen over regjeringens politikk er brutal. Digital Evolution Index fra 2017 setter Norge i gruppa av land med lav endringstakt. Vi var i tet, nå henger vi etter og blir utkonkurrert av våre naboland. IKT-næringen skriker etter folk. Vi mangler digital spisskompetanse. Vi mangler digital breddekompetanse.

Konsekvensene for norsk næringsliv er alvorlige. Av IKT Norges medlemsbedrifter melder 38 prosent at de ikke får besatt stillinger i mangel på kvalifiserte søkere. Mangel på folk gjør at 70 prosent av bedriftene har sagt nei til oppdrag, eller blir tvunget til å flytte arbeidsplasser ut av landet. Regjeringens stillstand hindrer kort sagt vekst, omstilling og innovasjon i en av de viktigste næringene våre for framtida.

Konsekvensene for folk er alvorlige. Norge har et økende digitalt klasseskille, og de med dårligst utgangspunkt blir nå hengende etter. Langt færre enslige og familier med dårlig økonomi har bredbåndstilgang. Det samme ser vi i skolen. En fersk FAFO rapport viser store forskjeller i opplæringen elevene får i digitale verktøy og tilgangen til digitale ressurser, noe som gir utslag på eksamensresultater. Tar vi ikke grep vil de digitale forskjellene mellom folk bare øke.

Utfordringene med å ruste Norge for den digitale revolusjonen som kommer er enorme. Det krever flere studieplasser, nasjonale strategier, nye forskningsprogrammer og tydelige ambisjoner på hva som skal bli Norges nisje. Derfor er det så urovekkende at høyre-regjeringen er så taus på tiltak. Erna har prioritert å opprette en ny statsrådpost, men gitt Astrup en tom verktøykasse. Spør du meg hadde millionlønna til den nye statsråden og hans nye byråkrater vært bedre brukt på flere IKT-studieplasser. Da hadde vi ihvertfall kommet et skritt videre.

Regjeringens digitale verktøykasse har fått en ny statsråd, men ellers er den skremmende tom. Forventningen er at den raskt fylles opp med mer enn buzzord. Vi har ikke tid til at Norge skal sakke enda mer akterut.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.