Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dikt fra et fengselsliv

I 16 år og sju måneder satt Fredrik Fasting Torgersen bak murene, dømt for et av norgeshistoriens mest omtalte drap. Samtidig skrev han. I går leste poeten egne dikt på Volapüks vårfestival i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg skulle hatt stemmen til statsadvokat Frønsdal, sa den gamle mannen syrlig da stemmen ikke bar. Rundt ham, i hagen til den gamle sveitservillaen som er kultursenter, satt et hundretalls mennesker, flest unge.

Fredrik Fasting Torgersens ble i 1958 dømt til livstid for drapet på den 16 år gamle Rigmor Johnsen i Oslo. Ingen nålevende nordmann har sonet lenger.

Bjørneboe

- Jeg tenker nesten aldri på den tida. Da brenner du lunta helt ut, sier Fasting Torgersen.

Den første diktsamlinga kom i 1972, året før han var fri. Den ble skrevet for hånd bak murene, og seinere renskrevet av Jens Bjørneboe.

- De tok fra meg skrivemaskinen, som de hadde tatt fra meg kortstokken og sjakkbrettet, forteller Fasting Torgersen til Dagbladet.

Men han skrev likevel. Året etter kom samlingen «Et lite brev», hvor Bjørneboe skriver i forordet: «Torgersens lyrikk er personlig på den riktige måten; ingen andre kunne ha skrevet den.»

- Jeg møtte Bjørneboe flere ganger, en periode bodde han hos meg, sier Torgersen.

Han skriver fortsatt, selv om det ikke glir så lett som før. For to år siden kom diktsamlingen «Kunnskaper i karate», og fra den leste Torgersen flere dikt i kveldsola på Frogner i går. Mange av diktene er sterkt samfunnskritiske.

- Jeg skriver om urettferdigheten i systemet; måten de eldre blir behandlet på. Jeg skriver nok mer om andre enn om meg selv. Men du får sagt mye i et dikt.

Ny bok?

Hjemme har han flere halvferdige prosjekter, og ser ikke bort fra at det kan komme en bok til.

- Jeg har fortsatt mange tanker i hodet. Det var slik det begynte. Ideene kommer fortsatt på løpende bånd, men det tar mer tid å gjøre diktene ferdig enn før.

I 1972 ble Fasting Torgersen-saken forsøkt gjenopptatt for første gang. Tidligere i år kom boka «...aldri mer slippes løs...», som inneholder momenter som kan få saken opp på ny.

- Jeg tror at om saken ikke kommer opp nå, så vil den gjøre det seinere. Det spørs bare om jeg lever, sier Fasting Torgersen.

Bitter er han ikke. Mer skuffet. Og i diktene er påtalemyndigheten et ord som går igjen.