Dikt i beat og moll

En bok som varer høsten ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Så skal det altså handle om Dan Turèll (1946-1993), hele Danmarks onkel Danny, en evighetsmaskin av en skribent, en forfatter som lot skriften fare som en løpsk berg og dalbane rundt sin magre framtoning, som skrev dikt i kilometervis, romaner, selvbiografiske skisser, avisartikler, kronikker, portretter – som aldri sluttet å la seg fascinere av sin samtids mangslungne kultur. Høyt og lavt var like mye verdt i Turèlls tolkninger; Donald Duck eller Ezra Pund, alt fikk betydning og ble tydet gjennom Turèlls skapende fantasi og hans evne til å se det essensielle i de moderne mytene.

Alltid var han på vei, videre, langs språkets streder og avenuer, ifølge sin kone Chili jobbet han «konstant»:

– I en uopphørlig strøm av løpende prosjekter var han alltid fokusert på neste dødlinje. Dikt skrev han hele tida, de kom dansende og dryssende som et akkompagnement, en understrøm til alt annet, om det var essays, spalter, anmeldelser eller kriminalromaner.

Dette forteller Chili i et sprelsk etterord til denne vakre, bruksvennlige samlingen med Dan Turèll-dikt, gjendiktet av Nils-Øivind Haagensen og Bendik Wold. Man går til boka med skepsis, fordi man er vant til den danske formen for coolhet og København-slang i Turèlls dikt - midt oppi alt det kosmiske og universelle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer