KLAR FOR TYSKLAND: Per-Mathias Høgmos landslag er underdogs så det holder mot Tyskland, vi liker underdogs da, men. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KLAR FOR TYSKLAND: Per-Mathias Høgmos landslag er underdogs så det holder mot Tyskland, vi liker underdogs da, men. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Dikt Mannskap, Per!

Legg ned norsk landslagsfotball, NÅ?

Kommentar

Astmamedisin og langrenn. Nå, fotball og Norge. Onsdag kveld tapte våre beste menn hjemme mot Hviterussland, dette i en i utgangspunktet viktig gjennomkjøring av en treningskamp før alvoret starter søndag kveld på Ullevaal der Per-Mathias Høgmos menn, og hans store støtteapparat, tar imot regjerende verdensmester fra Tyskland som kalles Die Mannschaft.

Vi snakker om det første oppgjøret i VM-kvalifikasjonen mot sluttspillet som arrangeres i Russland i 2018. Norge mot Tyskland: Dikt Mannskap mot Die Mannschaft og det er lenge siden norske menn med knotter under føttene har vært så underdogs som nå. Ja, vi snakker kanskje om underdogs som spiller en type fotball vi ellers bare ser på nedlagte hundepensjonat der taktikken ofte ikke er veggspill, men dekk. Der taktikken noen ganger også kan minne om apport med – og mest uten ball.

Noe sånt, men vi stiller oss ikke bakerst i hylekoret og roper at Høgmos hode må serveres på et sølvfat, mer at det kanskje snart må serveres stykkevis og delt på en papptallerken. Skal vi derfor tilkalle Drillo sammen med Eggen og Tom Nordlie som innpisker? Er vi kommet dit at Norges Fotballforbund må si; nok er nok og takk for forsøkene, men vi er nødt til å prøve noe gammelt og kalle det splitter nytt?

Nja, tror ikke det, men samtidig er noe råttent i TV-ballstaten Norge, noe som gjør at Ullevaal sjelden fylles opp og sjelden lar seg begeistre. Og, nå er endelig Tyskland på norsk gress igjen, men vi gruer oss. Vårt dumme fotballhjerte håper ikke dette blir som 22. juni 1971 da Vest-Tyskland reiste hjem med 7 mål i bagen, mens vi bannet på toget og skålte i Solo for ett mål, signert Odd Iversen. Samtidig, det er lett å legge all skylda på manglende resultater på en trener, som er utsatt for skader på sentrale spillere, men samtidig er faget toppfotball nådeløst: Du måles ikke på filosofiske, poetiske uttalelser, men om du vinner eller ikke.

Eller i det minste spiller en viss form for fotball som får publikum til å få trua. I øyeblikket er det langt igjen til Putins rike for Norge i rødt, hvitt og nedslått. Resultatene til herrelandslaget er ikke avskrekkende gode, men vi glemmer selvsagt ikke et par oppgjør under EM-kvaliken, og at alle fotballandslag i hele verden er blitt bedre enn sist. Også Norge. Eller?

Vi avrunder med å sjokkere, selv om VG på torsdag tok på seg den tunge oppgaven og unnskyldte forestillingen på Ullevaal på vegne av Fotball-Norge, og tror Norge vinner søndag. Ja, vi setter noen gjenglemte tyske mark på dette, og vips så er Høgmo verdens beste trener. Slik er fotballens vesen. Noen linjer fra Olav H. Hauge setter tonen før tyskerbataljen:

Han gjekk ut døri, regnet fylgde han. Me var døde og kunde pusta.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.