INSPIRERENDE: Juledikt handler ikke bare om lys i stille grender og stjerner over taket. De kan også handle om mat. Foto: NTB Scanpix
INSPIRERENDE: Juledikt handler ikke bare om lys i stille grender og stjerner over taket. De kan også handle om mat. Foto: NTB ScanpixVis mer

Dikt om stjerner, saus og sylte

Tida er inne for gasseribbepølsefett.

Meninger

Sang, musikk og lyrikk hører jula til. To av julesang-tekstene vi hører barnestemmer framføre i disse dager, er bestillingsverk på dikt til julehefter. Alf Prøysens «Julekveldsvise» ble skrevet på oppfordring av Nils Johan Rud til julenummeret av Magasinet for Alle i 1951. Jacob Sande skrev «Det lyser i stille grender» til «Jul i Sundfjord» i 1931.

Sande hadde glemt at han hadde skrevet en julesang, da han i 1948 ble kontaktet av Lars Søraas, som ville lage en melodi. Etter gjensynet med teksten, ble poeten alt annet enn stolt. Han fjernet til og med siste vers, som han var spesielt misfornøyd med. I dag er det tilbake i salmeboka, side om side med Prøysens dikt om Jordmor-Matja.

Jula kan også inspirere til mer verdslige strofer. La oss minne om vår fordums kollega Bernhard Rostads hyllest til julematen. Den lyder slik:

Røkelaks, gravlaks, reker,

rakefisk, ørrett, laks.

Skalldyr, salater, kylling.

Spekemat, skinke, tunge,

rype, roastbiff, postei.

And og gås, kalkun,

sylte, rull og griselabber.

Ribbe, pølse, gassefett.

Gasseribbepølsefett

Grisesylterullelabber

Ribberullegasseri

Pølsesylteribberi

Sylterullegriseri.

Ingen ville tro at Arnulf Øverland skrev dikt om denne typen kulinariske opplevelser. Det gjorde han da heller ikke. Men i «Den bakvendte boken ved tre av dem», morer forfatterne Odd Eidem, André Bjerke og Carl Keilhau seg med tanken på at kjente norske diktere skrev oder til julematen. I tilfellet Øverland, ville det lyde slik:

Jeg sitter ned. Jeg stikker taus

min gaffel i den kolde saus.

Det er en sorg jeg knapt forstår:

at smaken av mitt juleflesk

er like bitter, like besk,

som smaken av de tapte år.

Med disse ordene ønskes mine lesere en riktig god førjulstid.