Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Nord-Korea:

Diktatoren som bruker sprengstoff for å si fra

Og rett bak stiger søsteren opp som ny sentral makthaver i Nord-Korea.

SØSKEN: Nord-Koreas leder Kim Jong-un sammen med søsteren Kim Yo-jong. Foto: Reuters / NTB Scanpix
SØSKEN: Nord-Koreas leder Kim Jong-un sammen med søsteren Kim Yo-jong. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Når Nord-Koreas diktator Kim Jong-un vil sende en beskjed til omverdenen, skjer det oftest med et smell. Det kan være en atomsprengning, eller som nå: å blåse til himmels en bygning viet fred og forsoning.

Nord-Korea har offisielt meddelt at myndighetene har sprengt samarbeidskontoret med Sør-Korea i lufta i det som karakteriseres som en «mektig eksplosjon». Kontoret ligger i den nordkoreanske grensebyen Kaesong, og ble åpnet i 2018 etter at de to landene utvidet de gjensidige forbindelsene.

NÅ: Eksplosjon i Nord-Korea Vis mer

Sprengningen var ikke uventet. Siste helg uttalte Kim Yo-jong, som er diktatorens søster og en stigende politiske stjerne, at det «ubrukelige» samarbeidskontoret om ikke lenge vil ligge i ruiner. Bakgrunnen er raseri over at sørkoreanske menneskerettsaktivister sender løpesedler med luftballonger over grensa og inn i Nord-Korea. Ballongene kan også inneholde bibler, mat, en dollarseddel eller en minnepinne med film, lydopptak eller tekst. Kim Jong-un omtales gjerne som en djevel som vil lide samme blodige skjebne som Saddam Hussein i Irak og Muammar al-Gaddafi i Libya.

Ofte er det avhoppere fra Nord-Korea som er aktivistene. Disse står av åpenbare grunner ikke høyt i kurs i Nord-Koreas ledelse. Diktatorens søster Kim Yo-jong er ledende i fordømmelsen og omtaler avhopperne som «menneskelig avskum» og «forsøplede kjøtere» som har forrådt sitt hjemland. Om ikke Sør-Korea setter en stopper for de politiske ballongene, truer nabolandet med å rykke inn i den demilitariserte sonen langs grensen og gjøre den om til et militært fort. Grensen går nokså nær Sør-Koreas hovedstad Seoul, og kan nås med Kims tunge artilleri. For ikke å snakke om diktatorens atomvåpen.

Det er grunn til å merke seg at søsteren Kim Yo-jong har en så fremtredende rolle i de nye, fiendtlige utfallende mot Sør-Korea og USA. Hun omtales som stabssjef og nær rådgiver hos sin bror og har stadig oftere vært å se offentlig. Bl.a. representerte hun sitt land under vinterolympiaden i Sør-Korea i 2018, og hun fulgte tett bak broren under møtene med USAs president Donald Trump.

Som alltid når det gjelder Nord-Korea er herskerfamilien Kim innhyllet i hemmeligheter og uklarheter. Men Kim Yo-Jong nevnes stadig oftere som en mulig arvtaker om broren skulle falle fra. Etter at han nylig var borte fra offentligheten i lengre tid, spekuleres det stadig oftere rundt diktatorens dårlige helse.

Nord-Korea er verdens eneste kommunistiske arverike. Dagens diktator er tredje generasjon i den herskende familien, og det er møysommelig bygd opp en myte som knytter familien til landets opprinnelse og historie. Særlig gjelder det forholdet til det hellige fjellet Paektu, som er det mytiske opphavet til det koreanske folket. Herfra skal dynastiets grunnlegger, Kim Il-sung, ha ledet kampen mot japanske okkupanter, og sønnen Kim Jong-il ble født på fjellet. Ikke ulikt en viss fødsel i Betlehem, skal det ha skjedd like etter at en ny stjerne og regnbue viste seg på himmelen.

Kim Yo-jong er en kvinne i 30-årene og blir omtalt som farens øyesten. Hun har stadig steget i gradene politisk, og har foreløpig få utfordrere som landets neste leder. Diktator Kims barn er foreløpig for små eller uinteressert. Den eldre broren Kim Jong-chul ser ut til å holde seg unna politikk. Han foretrekker å spille gitar og dyrke sitt musikalske forbilde Eric Clapton. Kim Yo-jong er som brødrene utdannet i Sveits og har en eksamen i datateknologi i hjemlandet.

Slike personspørsmål har stor betydning i et land som holdes sammen av beinhard undertrykkelse, lojalitet til Kim-familien, det styrende partiet og forsvarsmakten. Nord-Korea har en av verdens største hærstyrker med nesten 1,3 millioner mann under våpen. Forhandlingene med Trump om atomnedrustning har ikke ført til viktige resultater. Ifølge vestlige kilder (SIPRI) har Nord-Korea i dag kapasitet til å produsere 40 atombomber.

Propagandakrigen på den koreanske halvøya føres ofte med voldsom språkbruk og heftige trusler. Når politikerne i nord rasler så tydelig med sablene, kan det være et forsøk på å utfordre USA i forhandlingene om atomvåpen og oppheving av den økonomiske boikotten. Det nærmer seg presidentvalg, og Donald Trump er et fristende mål for politisk utpressing fra Nord-Koreas side.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!