KOMMENTARER

Nord-Korea:

Diktatoren som bruker sprengstoff for å si fra

Og rett bak stiger søsteren opp som ny sentral makthaver i Nord-Korea.

SØSKEN: Nord-Koreas leder Kim Jong-un sammen med søsteren Kim Yo-jong. Foto: Reuters / NTB Scanpix
SØSKEN: Nord-Koreas leder Kim Jong-un sammen med søsteren Kim Yo-jong. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Når Nord-Koreas diktator Kim Jong-un vil sende en beskjed til omverdenen, skjer det oftest med et smell. Det kan være en atomsprengning, eller som nå: å blåse til himmels en bygning viet fred og forsoning.

Nord-Korea har offisielt meddelt at myndighetene har sprengt samarbeidskontoret med Sør-Korea i lufta i det som karakteriseres som en «mektig eksplosjon». Kontoret ligger i den nordkoreanske grensebyen Kaesong, og ble åpnet i 2018 etter at de to landene utvidet de gjensidige forbindelsene.

Sprengningen var ikke uventet. Siste helg uttalte Kim Yo-jong, som er diktatorens søster og en stigende politiske stjerne, at det «ubrukelige» samarbeidskontoret om ikke lenge vil ligge i ruiner. Bakgrunnen er raseri over at sørkoreanske menneskerettsaktivister sender løpesedler med luftballonger over grensa og inn i Nord-Korea. Ballongene kan også inneholde bibler, mat, en dollarseddel eller en minnepinne med film, lydopptak eller tekst. Kim Jong-un omtales gjerne som en djevel som vil lide samme blodige skjebne som Saddam Hussein i Irak og Muammar al-Gaddafi i Libya.

Ofte er det avhoppere fra Nord-Korea som er aktivistene. Disse står av åpenbare grunner ikke høyt i kurs i Nord-Koreas ledelse. Diktatorens søster Kim Yo-jong er ledende i fordømmelsen og omtaler avhopperne som «menneskelig avskum» og «forsøplede kjøtere» som har forrådt sitt hjemland. Om ikke Sør-Korea setter en stopper for de politiske ballongene, truer nabolandet med å rykke inn i den demilitariserte sonen langs grensen og gjøre den om til et militært fort. Grensen går nokså nær Sør-Koreas hovedstad Seoul, og kan nås med Kims tunge artilleri. For ikke å snakke om diktatorens atomvåpen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer