Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Diktatur med stein

Uvanlig liten perle om albansk 70-tallsdiktatur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Diktaturet ytrer seg i absurde former. Her får den albanske kommunismen en grundig overhaling. Men regissør Gjergj Xhuvani opererer lavmælt og underfundig, med blikk for så vel det hjerteskjærende som det latterlige i galskapen.

Til en albansk landsby kommer læreren André (Artur Gorishti), uvitende om at å lage slagord i åssidene ved hjelp av hvitkalket stein blir hans viktigste bidrag til samfunnet. Kunsten består i å velge det korteste slagordet, rett og slett fordi det er et ørkesløst slit for små elever å bære og dandere steinene. Den minste opposisjon fører til utdeling av nye og lengre slagord til ære for partileder Enver Hoxha, merker læreren Diana (Luiza Xhuvani).

«Slogans» beskriver et system av finurlig, personlig korrupsjon og manipulasjon, der tysting og spyttslikking er grunnleggende i oppdragelsen og for opprettholdelsen av systemet. Da får det heller gå som det vil med logikk, fornuft og omtanke.

Nå vet vi alle at det var slik i det såkalte «sosialismens fyrtårn i Europa», så Xhuvani verken trekker fra eller legger til i denne usentimentale filmen, velspilt og ekte av et mangfoldig persongalleri, vekslende mellom drama og komedie.

Sterkest inntrykk gjør kanskje barna. Diktaturet har satt seg i øynene på dem. Dette er trøtte barn.

Hele Norges coronakart