Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Dikter Arilds huskestue

Det er pinadø ti år siden Arild Nyquist forlot oss. Skål, du dikter.

DIKTER ARILD: «Så lenge det er ørret er det håp, Arild» kom ut i 1997 og da traff vi ham rundt et godt bord. I år er det ti år siden forfatteren døde, men tekstene, bildene og musikk blir holdt i hevd blant annet førstkommende søndag på Litteraturhuset i Oslo.  Foto: Lars Eivind Bones.
DIKTER ARILD: «Så lenge det er ørret er det håp, Arild» kom ut i 1997 og da traff vi ham rundt et godt bord. I år er det ti år siden forfatteren døde, men tekstene, bildene og musikk blir holdt i hevd blant annet førstkommende søndag på Litteraturhuset i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones. Vis mer
Kommentar

Ja, han kalte seg dikter Arild, han som var konferansier på Kalvøya da sola sang, hodet slang og regnet ofte hang med leppa.

Dikter Arild som kom til den lokale Eidsvolls rock- og bluesklubb en gang for lenge siden med epleslang, abborminner og den feite plogen.

Dikter Arild som vi traff en eneste gang via vårt virke som journalist, og det var selvsagt på Theatercaféen. Han var klar med den fineste vi veit utgivelsen, «Så lenge det er ørret er det håp, Arild».

Denne kvelden blir ikke glemt før vi har buksa spent fast under armene, sittende på et motell for poesi og vak, ettersom vi begge pratet lenge, alvorlig og vel med Herr og Fru Mer Rødvin.

Vi er mange som savner dikter Arild, pokker ta. Men bøkene, humoren, alvoret, surrealismen, barten, øynene, bildene, det burleske, det lekne, det vare, barndom, ungdom, På Geilo, sa Tom og ikke minst Kollvikabrev lever med substans fortsatt.

Og, søndag førstkommende er det grunn til å ta fri fra hviledagen og spasere innom Litteraturhuset i Oslo der det er klart for «Hyllest til Arild Nyquist Poesi, Musikk og Bilder.»

I konsertforestillingen presenteres Nyquist gjennom utvalgte skatter fra hans rikholdige bok- og musikkutgivelser.

Det er Pia Borgli som leser tekster og dikt fra blant annet «Ungdom», «Kollvikabrev», «Blæsj», «Høst i August» og «Arilds Hus». Sangene er hentet fra platene «Epleslang» og «Tomme Bord» og framføres på arilds vis av vokalist Jakob Berg.

Foruten de to nevnte er Ida Lind, Julius Lind, Are Sorknes, Christian Larssen og Sverre Thorstensen med i bandet denne Arild-kvelden.

Arild tok sin penn og gikk, som venn og hovedpoet Jan Erik Vold blant annet sa i begravelsen til Nyquist en solrik januardag i 2005.

Dette etter at Nyquist hadde falt om og døde den hersens romjula i 2004.

Jula ja, den nærmer seg, og for de av oss som ikke er født med en sølvgutt i munnen, er dikter Arilds «Nå er det jul igjen» en klassisk stemningsskaper:

Ja, nå er det jul igjen!

Nå er det jul igjen!

Nå er det jul igjen!

Nå er det jul igjen!

Ja, nå er det jul igjen!

Nå ER det jul igjen!

(Vi må ei heller glemme disse linjene):

Og Arild pilser!

Mens våren hilser -

i himmelen.

Og Arild skriver.

Nye dikt

om ørretfiske

og epleslang,

og om ingen

som kjenner dagen

før solen har gått ned

over Vinmonopolet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling