Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dikter om bruenes blod

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STRASBOURG (Dagbladet): I disse dager, mens NATO bomber alle Serbias bruer og rekker av mennesker danner menneskelige skjold for å forsøke å beskytte dem, er nettopp brua blitt et symbol. Lenge før Kosovo-krisen bestemte Europarådet å feire sitt 50-årsjubileum over ei bru, ved hjelp av 40 forfattere fra like mange land.

  • Den 245 meter lange Europabrua strekker seg fra Strasbourg i Frankrike over Rhinen til Kehl i Tyskland. Brua, som tidligere var en barriere mellom de to landene, er i dag en åpen passasje, uten synlige spor av en grense. Halvparten av vedlikeholdet tilfaller Frankrike, halvparten Tyskland.

På denne transittstrekningen ble 40 forfattere fra like mange nasjoner bedt om å skrive om grenser og/eller bruer. Deres tekster på 29 ulike språk står nå på aluminiumspaneler langs brua, opplyst om kvelden. Hver tekst er på originalspråket som en hymne til Europas mange kulturelle identiteter. Meningen er å sette et kulturelt spor forbundet spesielt med Europabrua, men også med alle andre bruer og alle grenser i Europa.

  • Norge deltar med Kjartan Fløgstads dikt:

Ein stein
til talens bruk
av talens bruk
for talens brukar
og talens bru-kar
spennet mellom talens brukarar
tidas straum

  • Han er i godt selskap, med blant andre albanske Ismail Kadare, den tyske filosofen Hans Magnus Enzensberger, svenske Lars Gustafsson, polske Czeslaw Milosz, nederlandske Cees Nooteboom, den engelske historikeren Theodor Zeldin og den greske filmmakeren Theo Angelopoulos, hver med vidt forskjellige bidrag.
  • Å ødelegge ei bru er som å drepe en levende person, hevder kroatiske Predrag Matvejevitch. Da var det bare en avrevet armstubb igjen av den gamle brua i Mostar. FN-soldatene forsøkte forgjeves å finne restene av den i vannet.
  • Det knytter seg legender til bruene på Balkan, sier den tyrkiske forfatteren Nedim Gürsel, som ikke har bidratt i Strasbourg. De knytter ikke bare sammen to elvebredder, men mennesker. De utgjør en utfordring mot naturen, og mot historien. Bruene blør, hevder Gürsel. Når NATO bomber dem ødelegger alliansen alt håp om dialog mellom de baltiske folkeslagene.

Bruene vibrerer, sier den albanske forfatteren Ismail Kadare. De vibrerer av menneskelig bekymring. De er beviset for at man befinner seg i hjertet av Europa.