Dikterens lidenskap

Diskret, regngrått liv i kultivert meditasjon bak engelske vinduer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Amerikaneren Henry James regnes som en av de viktige tidlige modernistene fra slutten av attenhundretallet. Romaner fra James\' seinere liv («The wings of the dove», «The ambassadors» og «The golden bowl») inneholder utforskninger av romanpersonenes indre liv, en tendens som Hamsun også var med på å bidra til på samme tid - om ikke akkurat med James\' lange og kontrollerte setninger. Og absolutt ikke med hensyn til kjønn eller miljø.

Ømskinnet

Den James som den irske forfatteren Colm Toibin interesserer seg for, er den seine, etter at han for godt hadde sagt farvel til det utadvendte Amerika, og bosatte seg i småbyen Rye i Sør-England. Det er også den James som menger seg med det britiske aristokratiet, og bare har nær kontakt med andre gjennom noen få venninner (med unntak av broren William og kona Alice), og ikke minst den James som ser ut til å ha pisket på plass lidenskapen for og forelskelsene sine i andre menn. Henry James søkte til den seinviktorianske kulturen av flere grunner. Han fant råstoffet sitt blant aristokratene, og særlig noen av kvinnene (han hadde ofte kvinner som hovedpersoner i romanene), opprettet han tette og krevende forhold til. En annen grunn til begeistringen for det viktorianske som «Mesteren» mer enn antyder, er psykologisk, og handler om James\' forsøk på å innrette seg slik at hverdagen ikke plager og tråkker på ham. For det skal sies: Denne mannen var ømskinnet. James\' tilbaketrekninger er et gjennomgående tema i «Mesteren».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer