Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dikternes folkeskikk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ROCK OG LITTERATUR: Før i tida lagde diktere skandale. I gamle dager. De holdt det gående - med damer, dop og drukkenskap. Egil Skallagrimson - for eksempel - var en mann som levde livet fullt ut. Han gikk ikke av veien for å bite folk i nesa eller stikke ut øyet på dem når festen var på sitt morsomste. Det norske selskap i København var ikke akkurat noe te-party. Og hva med nasjonalskalden Wergeland, som ifølge en kamerat skal ha ridd til hest gjennom en folkemengde, med en naken dame sittende overskrevs mens han «ekspederte» henne? Wergeland - stadig pågrepet av politiet for fyll og ordensforstyrrelse. Bohemkongen Hans Jæger fulgte opp, med sine bohembud. Der het det blant annet: «Avlat aldri med å gjøre skandale i Kristiania Teater!»

I DAG ER dikterne blitt forsiktige mennesker med arbeidsstipend og antabus. Hele litteraturfestivaler går av stabelen uten at politiet mottar så mye som en naboklage. Forfatterne prater lavmælt om postmodernisme og dekonstruksjon over en kopp kaffe latte. De har mistet grepet. Deres sikreste PR-trick, skandalen, har de uten motstand gitt fra seg. Og hvem har de gitt det til? Rockstjernene, naturligvis. Og de har tatt godt vare på det.

NÅR ET BAND som Guns N\'Roses er skikkelig på hell, vet Axl Rose hva han skal gjøre. Han må ganske enkelt overfalle en svensk politimann og bite ham i leggen. Så hardt at konstabelen blir anbefalt en stivkrampesprøyte etterpå. Eller Rolling Stones-gitarist Keith Richards? Hva gjorde han da Rolling Stones var klar for en ny turné? Han klatret til topps i et palmetre på Fiji-øyene og ramlet ned. Ikke noe snakk om å skli på badegulvet der i gården. Skal det ramles, må det være fra et palmetre på Fiji-øyene. Både Rose og Richards trekker fulle hus - naturligvis.

HER HAR NORSKE diktere noe å lære. Før i tida kappklatret gjestene til topps i furutrærne rundt Aschehougs villa på Drammensveien når det var høstfest. De knurret og knullet, sølte og sloss - helt til de sovnet under buskene der vaktmesteren fant dem dagen etterpå. I dag diskuterer de poesi med Kjell Magne Bondevik og Trond Giske. Dette må det bli slutt på. Gjenreis skandalen som kampvåpen, før det er for seint.