Diktet opp lesbesex mellom forfatteren og prostituert: - Det forbauser meg hver gang

Ketil Bjørnstad misliker tv- og litteraturtrenden der det diktes opp scener fra virkelige personers liv.

INTIMT: Denne scenen har provosert både Selma Lagerlöfs familie og litteraturvitere. Denne jula gikk den i reprise på svensk TV. Foto: SVT
INTIMT: Denne scenen har provosert både Selma Lagerlöfs familie og litteraturvitere. Denne jula gikk den i reprise på svensk TV. Foto: SVT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag blir andre episode av den svenske TV-serien «Selma» vist i reprise på SVT.

Det etter at serien fikk krass kritikk for å ha tatt seg for store kunstneriske friheter når det kom til forfatterens Selma Lagerlöfs kjærlighetsliv da den ble sendt for første gang i 2008.

Kritikken gikk blant annet på at serien viser en intim scene mellom Lagerlöf og en kvinnelig prostituert, som er diktet opp til serien.

- Det forbauser meg hver gang, at filmskapere og forfattere føler behov for å dikte når de skriver om historiske personer. Det skjer hele tiden, og jeg undrer meg på hvorfor man trenger å gjøre dette i tilfeller, som for eksempel Ibsen eller Munch. Her har vi å gjøre med historier som er fulle av drama, og jeg syns det er merkelig at noen føler de må legge til, sier forfatter Ketil Bjørnstad til Dagbladet.

Bjørnstad har selv flere historiske romaner, blant annet om Edvard Munch, Hans Jæger, Oda Krohg og Wolfgang Amadeus Mozart. For ham er det viktig å være så tro mot historien som mulig.

Bjørnstad gikk 2010 hardt ut mot TV-serien «Harry og Charles», som handlet om dronning Maud og kong Haakon, der han mente det ble vist manglende respekt for de virkelige personene som ble portrettert. I serien var det blant annet diktet inn et forhold mellom kong Haakon og hoffdame Tulle Carstensen, noe som fikk ham til å kalle det NRK holdt på med for «litterær nekrofili».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer