Diktning og sannhet

I høst faller en ny skygge over det allerede svertede ryktet til Aksel Sandemose (1899- 1965). Jørgen Sandemose har skrevet en biografi om sin far. Fins det grenser for hvor usympatisk en forfatter kan framstå før vi slutter å lese bøkene?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er nok av eksempler fra litteraturhistorien der store kunstnere har svært tvilsomme rulleblad, og det har i visse tilfeller medført at folk tar avstand fra bøkene. Det er nok å nevne Hamsun-debatten her hjemme, som har dreid seg om konflikten mellom forfatteren og nazisten Hamsun.

Aksel Sandemose er en av Skandinavias største forfattere. Han debuterte på dansk i 1923 med «Fortællinger fra Labrador», og skrev seks bøker på morsmålet før han vendte nesa mot moras hjemland. «En sjømann går i land» (1931) er Sandemoses første norske roman, og det er første bok i en serie på fire om Espen Arnakke fra småbysamfunnet Jante.

ETTER HVERT KOM

romaner som «Det svundne er en drøm» (1946) og «Varulven» (1958), Sandemoses mesterverk ved siden av «En flyktning krysser sitt spor» (1933). Forfatterskapet er gjennomvevd av røde tråder. Sandemose var i hele sitt voksne liv opptatt av å forstå de destruktive sidene av menneskenaturen, og stilte spørsmålet om hvordan mennesker er i stand til å begå onde gjerninger. Særlig interessert var han i den kategorien han kalte undergangsmennesker, de som var besatt av varulvkrefter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer