- Diktningen er feminin

PARIS (Dagbladet): Den franske lyrikeren Jacques Dupin har utgitt dikt i et halvt århundre. I Paris blir han omtalt som femtitallist - uten at han er særlig fornøyd med å bli satt i bås. Nå blir et utvalg av diktene hans for første gang gitt ut på norsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jacques Dupin har publisert dikt i et halvt århundre. Samtidig har han bedrevet annen skriveaktivitet i tidsskriftet Cahiers d'Arts. Ved galleri Maeght var han ansvarlig for kontakten med kunstnere som Picasso og Miró. Noe som medførte at han ble nær venn av disse. Dupin har laget kataloger, bøker, biografier og filmmanus om Picasso, Miró og Giacometti. I dag er han en anerkjent Miró-kjenner. Sin faglige bakgrunn har han fra studier innen statsvitenskap og jus.

Dagbladet møter Dupin på hans kontor hos Miró-foreningen Adom. Her står Miró-bilder langs veggen og venter på hans vurdering. Ekte eller falske?

Femtitallist

Dupin selv er en avslappet, distingvert herremann i grå dress. På den ene veggen henger en Miró-plakat. På veggen bak Dupins skrivebord er bare skittranden igjen etter et bilde på den hvite veggen.

På oppfordring presenterer Dupin sin litterære virksomhet.

- Etter annen verdenskrig, på 50-tallet, var vi en hel generasjon av diktere, deriblant Yves Bonnefoy, som skrev og hadde mye kontakt. Vi var opptatt av hva som skjedde under okkupasjonen og i konsentrasjonsleirene. Dette gjorde at vi ble kalt femtitallistene. Før krigen var vi preget av surrealismen. Men det ble for mye spill og lek. Det ble for lett. Det føltes feil å spille med ord etter det som hadde skjedd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer