Dilemmaene rundt truslene

Klikk for ingress.

Meninger

Skal politi og andre offentlige myndigheter gå ut og offentliggjøre alvorlige terrortrusler mot et land? Det er gjort i Norge der Politiets sikkerhetstjeneste (PST) på en høyst uvanlig pressekonferanse torsdag varslet at det var planlagt et konkret terrorangrep mot Norge en av de nærmeste dagene. Utspillet har vakt forskjellige reaksjoner. Tidligere operativ sjef i den danske etterretningstjenesten, Hans-Jørgen Bonnichsen, sier til avisa Berlingske at terroristene allerede har vunnet gjennom å skape frykt og panikk i Norge. Han mener også at det nasjonale traumet etter 22. juli for tre år siden, var en av hovedårsakene til at norske myndigheter gikk ut med informasjonen. Jarle Eid ved det psykologiske fakultetet ved Universitetet i Bergen som er ekspert på operativ psykologi, sier imidlertid til Aftenposten at han tror at de fleste forstår at sannsynligheten for å bli rammet ikke er særlig stor. Trusselnivået ble også i går noe redusert.

En av Dagbladets medarbeidere kom med flyet fra Málaga til Rygge ved Moss lørdag kveld. Han kunne fortelle at passasjerene var langt mer opptatt av at de måtte vente på bagasjen i over en time enn terrortrusselen de var kommet hjem til. Nå landet riktignok fem fly omtrent samtidig på den lille flyplassen, men Málaga -bagasjen var den som kom mest forsinket på samlebåndet. Málaga har vært et senter i Spania for islamistisk terrorisme og ligger heller ikke langt unna Nord-Afrika. Så det er rimelig å tro at politiet gikk ekstra grundig gjennom ryggsekker og kofferter som kom fra den spanske solkysten.

Det er liten tvil om at 22. juli-massakren lå i politiets bakhode da de gikk ut med terrortrusselen torsdag. Datoen var jo også tross alt 24. juli. Samtidig hadde de neppe mulighet til å gjøre annet fordi beredskapen ble kraftig hevet over hele landet, blant annet med mer synlig politi og ekstra sikkerhetstiltak. En negativ side ved åpenheten er selvfølgelig at mange blir skremt, men hittil ser det ut som om svært mange nordmenn tar truslene med fatning. Det er heller ikke bra at uskyldige muslimer blir tatt inn til avhør, noe som føler dem mistenkeliggjort i det norske samfunn.

Men en rekke muslimer har også de siste dagene stått fram som nordmenn som tar full avstand fra terrorisme og vold. Dette kan bidra til at en del etnisk norske skeptikere får et litt annet syn på muslimer generelt. Så får vi bare håpe at dagen i dag, som er den politiet har fryktet mest, forløper rolig og at det heller ikke skjer noe i dagene framover. Det er tross alt hundrevis av terrortrusler verden over som viser seg å være falske eller satt ut som rykter for å skremme.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.