<strong>NYVALG:</strong> President Dilma Rousseff leser et brev som hun har skrevet til folket og Senatet hvor hun foreslår folkeavstemning om å holde nyvalg for å unngå å bli avsatt i riksrett av Senatet. Hun måtte utsette sin opptreden i Alvorada-palasset tirsdag kveld til hennes kvinnelige landslag i fotball var ferdige med sin kamp. Brasil tapte kampen, og Dilma ser ut til å tape sin kamp. &nbsp;Foto: AP / NTB Scanpix / Eraldo Peres
NYVALG: President Dilma Rousseff leser et brev som hun har skrevet til folket og Senatet hvor hun foreslår folkeavstemning om å holde nyvalg for å unngå å bli avsatt i riksrett av Senatet. Hun måtte utsette sin opptreden i Alvorada-palasset tirsdag kveld til hennes kvinnelige landslag i fotball var ferdige med sin kamp. Brasil tapte kampen, og Dilma ser ut til å tape sin kamp.  Foto: AP / NTB Scanpix / Eraldo Peres Vis mer

KOMMENTARER

Dilma ber folket dømme henne

President Dilma Rousseff i Brasil forsøker å unngå å bli fradømt embetet i riksrett med et forslag om folkeavstemning om nyvalg, men det er nok for seint, skriver Einar Hagvaag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Dilma Rousseff ble i mai midlertidig fratatt embetet som president, og nå skal Senatet torsdag 25. august formelt sette riksrett. Rettergangen vil ta noen dager. Da kreves det to tredels flertall, 54 stemmer, blant senatorene for å avsette henne. 28 senatorer kan redde hennes politiske liv. Men den politiske heksejakta fra opposisjonen i Kongressen har etter alle solemerker nå kommet for langt til å gi henne noe håp om å kunne fortsette.

Rousseff forsøker likevel gjennom et brev til senatorene og til folket. «Jeg forstår at løsninga på den politiske og økonomiske krisa som vi står overfor, går gjennom folkeavstemning og direkte valg», skriver hun. Forslaget hennes og begrunnelsen er ikke uten rot i både i Grunnloven og i velgernes mening.

«Ei valgforsamling på 110 millioner velgere blir erstattet, uten hjemmel i Grunnloven, med ei valgforsamling på 81 senatorer. Det vil være et kupp etterfulgt av et indirekte valg», skriver hun.

Dilma Rousseff er valgt til president av folket. Nå skal hun avsettes av Kongressen på et åpenbart politisk grunnlag, men Brasil har ikke parlamentarisme. Hun er anklaget for å ha pyntet på statsregnskapet for 2014, en ytterst tynn anklage som Senatets egne nedsatte revisorer ikke fant grunnlag for - og som i alle fall har vært ganske vanlig tidligere. Hun er ikke anklaget for korrupsjon og personlig berikelse, som Grunnlovens mest dramatiske paragraf er myntet på.

Det finnes etter Grunnloven to veier å gå for å utskrive nyvalg. Den ene er dersom både presidenten og visepresidenten går av. Det er lite trolig fordi visepresident Michel Temer, som nå er midlertidig president, er særdeles glad for å snart bli fullverdig president. Den andre er å avholde folkeavstemning om endring av Grunnloven og dermed tillate nyvalg. Rousseff har valgt det siste.

62 prosent av velgerne ønsker nyvalg, ifølge to meningsmålinger utført i juli av instituttene Datafolha og Ibope. Visepresident Temer har enda mindre tillit blant velgerne enn Rousseff; siste måling viste 13 prosent. Temer er for øvrig etterforsket for ulovlig finansiering av valgkampen. Under åpningsfesten for De Olympiske Lekene i Rio de Janeiro ble han buet og pepet ut på Maracanã. Nå har han valgt å ikke være tilstede når lekene avsluttes.

Rousseff skriver også at hun bare kan dømmes av folket, ikke av Kongressen. «Man kan ikke frata en president makta for det som kalles «vedkommendes samlede verk», fordi bare folket kan gjøre det, bare folket i valg.» I klartekst betyr dette: Kongressen kan ikke avsette henne for hennes politikk, som den nå gjør, bare folket kan gjøre dette, fordi Brasil ikke har et parlamentarisk regime.

Dilma anser seg for å være offer for en «ulovlig» politisk prosess som ble satt igang av en person «som har mottatt bestikkelser og som har ulovlige konti i utlandet». Hun nevner ikke navn, men sikter til den tidligere presidenten i Deputertkammeret, Eduardo Cunha fra Partiet til den Brasilianske Demokratiske Bevegelsen (PMDB). Han åpnet for riksrettstiltale mot henne og er avslørt som den kanskje største skurken av alle. Han er anklaget av påtalemakta for å ha store penger på flere bankkonti i Sveits som stammer fra korrupsjonsskandalen rundt statsoljeselskapet Petrobras. Høyesterett avsatte ham som president i Deputertkammeret fordi han mangler den nødvendige moralen til å inneha vervet. Påtalemakta søker nå å inndra passet til kona hans av frykt for landsflukt.

Men Cunha rakk å sørge for tiltale mot Rousseff før han ble avsatt. Og Kongressen, hvor det både i Deputertkammeret og Senatet er et flertall av medlemmer som er i rettsvesenets søkelys, kommer snart til å avsette den folkevalgte presidenten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer