Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Din drømmefestival

Tenk hvis favorittbandet ditt tok med alle sine favorittband på hyttetur - og du fikk være med. All Tomorrow\'s Parties er festivalen som innser at Woodstock er død.

- DET ER SOM ET

fengsel, bare med mye fetere musikk, sier Martin.

Den kjølige vinden fra den engelske kanalen holder godt under ti grader, men Martin fra Northampton har knall gul t-skjorte og store svarte briller.

Han står og venter på billettene sine utenfor lekelandbygget i feriesenteret Camber Sands på den engelske sørøstkysten.

DET ER

fredag ettermiddag. Martin og knappe 3000 musikknerder fra hele verden rusler inn porten til et feriesenter i vinterdvale på den engelske sørøstkysten. All Tomorrow\'s Parties holdes på et inngjerdet familiested for britisk arbeiderklasse med seksten lavblokker i firkanter rundt grønne gressplener. Hit kommer de for å høre band de stort sett aldri har hørt om.

DET VAR I

en slik ferielandsby Belle And Sebastian-vokalist Stuart Murdoch hadde jobbet som ungdom. I et anfall av nostalgi hadde han bedt sin britiske promotor Barry Hogan om han ikke kunne lage en happening på et slikt sted. Bandet satte opp ønskeliste, Hogan inviterte.

Året etter, i 2000, ble musikkelskernes hemmelige festival født. All Tomorrow\'s Parties. Band som Tortoise, Mogwai, Sonic Youth og Shellac fått æren av å invitere til sin drømmefestival.

- Jeg har forsøkt å invitere band som vil lage interessante spillelister, ikke drittsekker som Blur eller Fatboy Slim, sier Hogan.

Han mener spillelister med band som Wire, Mission of Burma, Television, Boards of Canada, Cannibal Ox, Yo La Tengo, Will Oldham, Calexico, Stephen Malkmus, Wilco, Godspeed You Black Emperor! og Sigur Ros. Band som musikknerdene kanskje har hørt rykter om. Og som de drømmer om å se først av alle de kjenner.

ALL TOMORROW\'S PARTIES

skal være som om favorittbandet ditt tar med platesamlingen sin på fest», skriver han i programmet. I år er det den alternative og svært mediesky elektroduoen Autechre som er vertskap.

Vanligvis er det bingo her i denne salen. Bleke britiske familier fra Cardiff eller Newcastle som booker noen uker i solen i sør England, men bruker mye av tiden i Family Entertainment Center-bygget.

Nå spiller elektronikabandet Wevie Stonder her. Ingen roper Bingo! Ingen roper i det hele tatt.

Musikken er kanskje nedarvet fra nittitallets raveparties. Men ikke oppførselen. Ingen danser, ingen jeg kan se virrer hvileløst på speed eller ecstacy. De fleste sitter rolig og ser opp mot scenen der Chemical Brothers møter Teletubbies. Dette er ikke trendy clubbere i trange neontopper. Dette er nerdene med Elvis Costello-briller og vinylplatespillere hjemme.

All Tomorrow9s Parties er fri for VIP-områder, fri for sponsorplakater. Kanskje er det morgendagens festivalkonsept at det handler om musikk og ikke speidertur på dop.

DET ER LØRDAG

ettermiddag og de tre islandske jentene i leiligheten ved siden av har spilt hele platesamlingen i den svært varierte samlingen sin. I tillegg til å prøvd å sjekke opp alle som har gått forbi. To briter med fretex-dresser og morsomme briller danser med dem ute på balkongen. På plenen nedenfor er to fotballkamper allerede i gang. Og fire vorspiel. Jake har nettopp stått opp og røyklagt leiligheten vår med toasting av hvitt brød og svidd posecurry. Jake kjøpte våre to ekstrabillett er etter å ha ringt sju ganger for dagen i en uke. Han er nitten og «totally into elektronica».

- Det er fint at det er litt flere damer i år. I fjor var det, liksom, ti damer her til sammen, mann! Og de holdt godt fast i kjæresten sin. Det er dessuten mye mer elektronisk i år. I fjor da Shellac inviterte, var det mye mer organisk. Wicked band! Men jeg tror det blir enda bedre i år. Selv om jeg bare har hørt om 20 prosent av bandene på spillelisten. Jeg stoler på smaken til Autechre, sier han.

DET ER UMULIG

å gjette fargen på det blomstrete teppet som utgjør scenegulvet. Folk sitter i klynger og kikker opp mot scenen. Jeg kan vi såvidt skimte artisten. En 68 år gammel liten japaner sitter på scenen. Han vrir på knottene på en liten boks. Og plutselig er vi midt i en kunstinstallasjon av støy.

Faksmaskin og feedback over hele lokalet. Yasunao Tone er fra Tokyo og har blant annet platene «Solo for Wounded CD». og «Upper Air Observations» bak seg. Et must for enhver platesamling. Folk nikker i alle fall og smiler innforstått, som på en Woody Allen-film. Sånn er det når Coil Monotont vrir ut druiderock på tunge gitarer. Eller når Jim O\'Rourke klipper og limer sauebjeller, pianoklimpring og blokkfløyter. Eller når Mark Broom dukker ned bak laptopen og dobbelklikker på mørke synthkomposisjoner. Bare når Public Enemy roper utover vegg-tilvegg-teppet bølger det foran scenen: «Don\'t! Don\'t! Don\'t believe the hype!».

Det er likevel trangere om plassen i spillehallen i etasjen under. Aldri så groovy at det ikke er tid til litt lufthockey eller noen runder på bilspillet. Festivaldeltakerne fyller på med ti-pencer for å greie å fange små rosa teddybjørner med fjernstyrte stålklør.

SEINT SØNDAG KVELD

kommer Captain Beefharts gamle band The Magic Band på scenen. Det er ekte gitarer, ekte trommer og ekte brannalarm. Alle blir evakuert. Den japanske støykunstneren prøver å komme seg inn igjen etter instrumentet sitt. Uten hell. Og en ung kar er helt nesten i oppløsning: - Hvorfor akkurat nå? Spør han ut i natten, mens de fleste samler seg på plenen utenfor en av de nærmest leilighetene . Folk danser på bordet og fyrer opp røyken i svingdissene på lekeplassen.

Et par minutter går før noen roper folk inn igjen. Det var falsk alarm. Det ringer inn til ny time elektronika. En jente hvisker høyt til kjæresten sin:- Se! Det er jo Aphex Twin jo! Vi må ta bilde!!

- Neeeei, drit i det da. Alle vet jo hvem han er.

Les mer på nett: www.atpfestival.com

LIV: Abba spriter opp stemningen på elektronisk lyttefestival.
HAGEN DERPÅ: Stille i blokkene hvor deltagerne bor. Tidlig mandag morgen, festivalen er over.
BEACHBOOGIE: Strandkafeen serverer egg og bacon til festivaldeltakere. Som Egil Alv Andreassen fra Oslo.
LAP-TOP: Sceneshowet til Dj Woody er reklame for Apple.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media