Din egen Lennon-minnebok

I går ville John Lennon (1940-1980) fylt 63 år. Hadde han levd, ville han kanskje hatt en viss glede av å mimre over nostalgiske effekter fra sin barndom og sin periode som en av rockens største kunstnere. I dag utgis en del slike klenodier i en unik bok som kommer samtidig på engelsk og norsk.

HAR DU LYST TIL å se hvordan enkelte av Beatles' tekster så ut etter at John Lennon hadde skrevet dem ned for hånd? Kanskje til og med holde i arket han skrev den ned på? Du kommer ikke stort nærmere en slik opplevelse enn du gjør om du kjøper boka «Legenden Lennon: John Lennons liv i tekst og bilder».

Boka er av typen coffe table med tilhørende kassett i stiv papp og koster 398 kroner. Den byr på en rekke fotografier og en relativt kortfattet og obligatorisk tekst som forteller om den spesielle og fascinerende livet til John Lennon, fra han ble født i det første krigsåret 1940 inntil han ble myrdet på gata i New York drøyt 40 år seinere.

Men det er ikke det som gjør denne boka unik. Mens du blar, støter du på det ene klenodiet etter det andre, innfelt i boka, reproduksjoner og faksimiler så virkelighetstro at de er merket «reproduction» i liten skrift for at eventuelle brukthandlere ikke skal ta feil.

HER ER DE MEST PRIVATE ting samlet, side om side med mer offisielle Beatles-memorabilia som billetter, fanbilder, plakater og ikke minst en reproduksjon av den aller første utgaven av det legendariske rock-magasinet Rolling Stone, som hadde John Lennon som oppslag, med et bilde fra filmen «How I Won The War». Her er for eksempel skremmende virkelighetstro og teknisk imponerende barnetegninger fra Lennons hånd, dessuten en håndskrevet og håndtegnet avis laget i ni års alderen.

Her er medlemskort i The Cavern-klubben i Liverpool og kopi av en konsert-kontrakt fra 1960, da The Beatles gikk under navnet Silver Beetles (honorar: 10 pund). Her er tekstene til låter som «In My Life», «Day Tripper», «Instant Karma» og «Lucy In The Sky With Diamonds», med opptegnelser i margen for hvordan Lennon tenkte seg arrangementet.

ETTER AT YOKO ONO kommer inn i bildet, blir klenodiene mer eksentriske. Her er etiketter fra de såkalte «Air Bottles», merket «half-a-dream», «half-a-music» og «half-a-cupboard», som ble stilt ut på en fellesutstilling under tittelen «Half a Wind». Pluss andre merkelige ting fra parets fredskampanje i 1969. Her er erklæringen av opprettelsen av staten Nutopia fra 1973 pluss reproduksjoner av selvportretter og andre tegninger i samme stil som de Lennon presenterte i sine prosabøker fra midten av 1960-tallet.

Men aller morsomst er kanskje John Lennons karakterkort fra 14 års alderen; med kommentarer for hvert fag fra lærerne.

«Elendig. Han gjør ikke egentlig noe fornuftig forsøk i det hele tatt,» skriver mattelæreren i 1955, og neste år har ikke John en gang stilt opp til eksamen: «Utvilsomt på vei til å mislykkes hvis dette fortsetter.»

Av religionslæreren får foreldrene beskjed om at Johns «holdning i klassen er høyst utilfredsstilende», og alt i alt konkluderer rektor med følgende: «Han har for mange gale ambisjoner og hans energi er alt for ofte feilrettet.»

FEIL OG FEIL, HERR REKTOR. Nå kan vi lesere anno 2003 sitte med dette kortet i hånden og vite hvordan det gikk, at det var John Lennon som triumferte og at ambisjonene når alt kommer til alt ikke var så gale likevel. I hvert fall ikke for John Lennon. I omslaget til boka finner du også en CD, der du kan høre Lennon som med tørrvittig sjarm forteller om seg selv i intervjuer fra 1972, 1974 og 1980. Og helt til slutt, «Imagine», i et hittil uutgitt liveopptak fra 1972. Lytt til den, mens du følger teksten nedfelt med nesten kalligrafisk skjønnhet på et ark med blå himmel og hvite skyer.

«Imagine all the people/living life in peace...» John Lennon, sanger og poet. Med helt riktige ambisjoner.

MED YOKO: John Lennon sluttet aldri å tegne. Her er han i enkel strek, sammen med fru Yoko.
TEGNING: Unge Lennon var en meget begavet tegner og begynte som ung mann på kunstskole. Disse indianerne tegnet han i 11 års alderen.
ET IKON: John Lennon er blitt et av rock-kulturens store ikoner. En rekke bøker er utgitt om ham og The Beatles, men ingen som ligner «Legenden Lennon: John Lennons liv i tekst og bilder» av James Henke.
PREMIERE: Kongelig festpremiere på «A Hard Days Night». Slik så billettene ut.
TYGGEGUMMI: Kjøpte du tyggegummi, fikk du fanbilder av denne typen på kjøpet.
SVAR: På baksiden av fankortene svarte gruppa på spørsmål.