Din frie adgang til nettet er truet

Nettnøytralitet bør lovfestes, mener Jan Omdahl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Internett er nettverkssamfunnets viktigste arena for innovasjon, kommunikasjon og informasjonsutveksling. For mange av oss er det også blitt en av livets viktigste sosiale og kulturelle møteplasser.

At nettet har fått en så viktig plass i samfunnet, skyldes ikke minst at det både teknologisk og konseptuelt er bygget på prinsippet om åpenhet og nøytralitet.

NETTVERKSNØYTRALITET er et prinsipp som sikrer at all trafikk på nettet behandles likt. Trafikk til og fra din private hjemmeside behandles likt i nettet som innhold fra store, kommersielle aktører.

I går ble det kjent at Telenor trekker seg fra samarbeidet om NIX (Norwegian Internet Exchange), selve trafikksentralen for Internett i Norge som sørger for at ingen skal få forrang foran andre på nettet.

Telenor vil tjene penger på å prioritere visse typer trafikk på nettet gjennom kommersielle samtrafikkavtaler.I praksis har Telenor vært på vei ut av NIX lenge; bare 20 prosent av selskapets nettrafikk går i dag via denne sentralen. Likevel er utmeldingen prinsipielt viktig - og problematisk.

Utmeldingen er et symptom på en skummel utvikling mot en kommersiell privatisering av nettets infrastruktur. Det truer nettet som en fri og åpen markedsplass for ideer og tjenester. I ytterste konsekvens kan utviklingen også sees som et anslag mot borgernes ytrings- og informasjonsfrihet.

I en telefonkonferanse i går sa Telenors informasjonssjef Arild S. Johannesen til meg at den nye forretningsmodellen ikke vil slå negativt ut for brukerne, og at selskapet respekterer prinsippet om nettnøytralitet. Prioritering av trafikk fra enkelte aktører betyr ikke at det ikke vil være nok kapasitet igjen til vanlig surfing, epost og annet, ble det forsikret.

MEN HVEM DEFINERER hva som er «nok» kapasitet, og hva som er i norske nettbrukeres interesse? Det bør ikke være Telenor eller andre private aktører.

TREKKER UT PLUGGEN: Telenor bidrar til en kommersiell privatisering av Internett som er ytterst problematisk, mener Dagbladet.nos kommentator. Foto: Scanpix
TREKKER UT PLUGGEN: Telenor bidrar til en kommersiell privatisering av Internett som er ytterst problematisk, mener Dagbladet.nos kommentator. Foto: Scanpix Vis mer

Mye av utviklingen på nettet i årene framover vil dreie seg om distribusjon av innhold som krever stor båndbredde. Dette gjelder ikke bare de store medieselskapene Telenor vil tjene penger på avtaler med, men også en hel verden (bokstavelig talt) av mindre aktører som norske nettbrukere har en selvfølgelig rett på fri tilgang til.

FORELØPIG har ikke Telenor foretatt seg noe som begrenser nettbrukernes handlefrihet - så vidt vi vet. Men på sikt kan Telenors forretningsmodell ha en dobbelt negativ effekt:

 • Mindre fart for Telenor-kunder på nettinnhold fra aktører som ikke har avtale med Telenor.
 • Dårligere fart for nettkunder av Telenors konkurrenter på innhold fra aktører Telenor har avtaler med.

  I verste fall kan man se for seg en framtidig situasjon som minner om den man har i det kommersielle markedet for digital-TV; der du bare har tilgang på de kanalene din kabel- eller parabolleverandør har avtale med.

  Med full kontroll over IP-trafikken, er det mulig å se for seg at selskapet kan legge hindringer i veien for kundenes frie bruk av nettet til innhold og tjenester som konkurrerer med Telenors egne produkter. Man skal for eksempel ikke se bort fra at en medvirkende årsak til Telenors handlemåte er selskapets frykt for at mobilkundene skal begynne å benytte seg av muligheten for gratis IP-telefoni på mobilen.

  TELENOR ER IKKE den eneste aktøren som tenker på denne måten. Jeg har tidligere kritisert blant andre NextGenTel og Canal Digital for å strupe kundenes tilgang til vise typer innhold på nettet.

  Retten til fri, åpen og lik tilgang til alt innhold Internett bør være en selvfølge for alle borgere av nettverkssamfunnet. Det betyr ikke at alt skal være gratis - men at ingen skal stenges ute.

  NÅR TELENOR
  og andre kommersielle aktører agerer på en måte som kan sette denne retten i fare, bør det tennes varsellamper. At Post- og teletilsynet kaller Telenor inn på teppet, er bra. Men dette spørsmålet er så viktig at samferdselsminister Liv Signe Navarsete bør engasjere seg direkte, slik Unge Venstre krevde i går.

  I USA er debatten om nettnøytralitet for lengst løftet opp på politisk nivå, der den hører hjemme. Det er blant annet fremmet flere lovforslag som tar sikte på å garantere fortsatt nettnøytralitet. Noe tilsvarende bør skje snarest mulig her hjemme også.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer