DEBATT

Tuftebarten:

Din guide til det norske rasisthierarkiet

Hvor i hierarkiet er du?

FINN DEG SELV: Høyreekstreme marsjerte i Kristiansand i fjor sommer. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
FINN DEG SELV: Høyreekstreme marsjerte i Kristiansand i fjor sommer. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Norge er en nasjon av rasister og sånn har det vært helt siden vi skrev grunnloven. Det er i grunnen ikke så mye å diskutere. Vi er rasister hele gjengen.

Men ikke alle rasister er like. I sammensuriet av ulike grader og former for rasisme er det lett å gå seg vill. Jeg har derfor laget en guide til den norske rasistjungelen.

Rasister. Rasister er en meget liten gruppe som består av til sammen noen hundre skinheads og nynazister. Dette er mennesker som åpent bekjenner seg til raseideologier og som har funnet sin nisje i hatefulle lommer på siden av storsamfunnet. Mest kjente representant: Tore Tvedt.

Antirasister. Også denne gruppen er marginal, kanskje en prosent av befolkningen, men de har til gjengjeld tatovert omtrent 98 prosent av kroppen. Antirasistene er unge aktivister med tilhold på venstresiden. De anser det sin viktigste rolle i livet å konfrontere rasistene fysisk i gatene. Å være antirasist krever stort mot, og kan fort lede deg inn i voldelige situasjoner. Mest kjente representant: Rune Berglund Steen.

Antiantirasister. En mer betydelig gruppe både i antall og innflytelse. Man anslår at cirka sju prosent av den norske befolkningen er antiantirasister. Antiantirasistene er ikke rasister i en tradisjonell forstand. Men uenighetene de måtte ha med Vigrid kommer i skyggen av den voldsomme irritasjonen som antirasistene vekker i dem. Antiantirasistene holder seg langt borte fra gatene, men trives godt med å kritisere naiviteten til antirasistene i kommentarfeltene eller i spaltene til nettsteder som Document eller Resett. Mest kjente representant: Hans Rustad.

DEMONSTRASJON: Nazister fra «Den nordiske motstandsbevegelsen» demonstrerte lørdag i svenske Göteborg. Demonstrasjonen var preget av flere voldelige episoder mellom politi, demonstranter og motdemonstranter. Video: John Færseth / Dagbladet. Vis mer

Antiantiantirasister. Åtte prosent av oss faller i denne kategorien. Alle er svært nettaktive debattanter. Bruker mye av arbeidstiden på å latterliggjøre den monomane agendaen til antiantirasistene. Mest kjente representant: Eivind Trædal.

Antiantiantiantirasister. Denne gruppen, som utgjør 15 prosent av den voksne befolkningen, er konservative mennesker med høy utdanning som leser Minerva på nettbrett. De lar seg hverken affisere av rasister eller antirasister, og er ikke redde for å kritisere antiantirasistene. Men det som virkelig provoserer en antiantiantiantirasist, det er antiantiantirasistene og deres politiske korrekthet. Mest kjente representant: Nils August Andresen.

Skjulte rasister. Utgjør nesten 70 prosent av Norges befolkning. Vi ansetter helst folk med norske etternavn, går ekstra fort når vi møter folk med mørk hudfarge på kveldstid og ser helst at alle som bestemmer over oss skal ha en morfar fra Hokksund. Skjulte rasister kommer i alle politiske ideologier og hudfarger. Vi har til felles at vi holder rasismen skjult, godt hjulpet av verdens mest effektive virkemiddel for å skjule noe: å ikke vite at man har det. Som godtroende turister som tar med seg en pakke for en fremmed og dermed uvitende gjør seg til narkotikasmuglere med uskyldige pokerfjes, er de skjulte rasistene den viktigste gruppen for å videreføre diskriminering av minoriteter i Norge. Mest kjente representant: deg.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer