DEBATT

Tuftebarten:

Din guide til det norske rasisthierarkiet

Hvor i hierarkiet er du?

FINN DEG SELV: Høyreekstreme marsjerte i Kristiansand i fjor sommer. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
FINN DEG SELV: Høyreekstreme marsjerte i Kristiansand i fjor sommer. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Norge er en nasjon av rasister og sånn har det vært helt siden vi skrev grunnloven. Det er i grunnen ikke så mye å diskutere. Vi er rasister hele gjengen.

Men ikke alle rasister er like. I sammensuriet av ulike grader og former for rasisme er det lett å gå seg vill. Jeg har derfor laget en guide til den norske rasistjungelen.

Rasister. Rasister er en meget liten gruppe som består av til sammen noen hundre skinheads og nynazister. Dette er mennesker som åpent bekjenner seg til raseideologier og som har funnet sin nisje i hatefulle lommer på siden av storsamfunnet. Mest kjente representant: Tore Tvedt.

Antirasister. Også denne gruppen er marginal, kanskje en prosent av befolkningen, men de har til gjengjeld tatovert omtrent 98 prosent av kroppen. Antirasistene er unge aktivister med tilhold på venstresiden. De anser det sin viktigste rolle i livet å konfrontere rasistene fysisk i gatene. Å være antirasist krever stort mot, og kan fort lede deg inn i voldelige situasjoner. Mest kjente representant: Rune Berglund Steen.

Antiantirasister. En mer betydelig gruppe både i antall og innflytelse. Man anslår at cirka sju prosent av den norske befolkningen er antiantirasister. Antiantirasistene er ikke rasister i en tradisjonell forstand. Men uenighetene de måtte ha med Vigrid kommer i skyggen av den voldsomme irritasjonen som antirasistene vekker i dem. Antiantirasistene holder seg langt borte fra gatene, men trives godt med å kritisere naiviteten til antirasistene i kommentarfeltene eller i spaltene til nettsteder som Document eller Resett. Mest kjente representant: Hans Rustad.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer