Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Din guide til Xbox 360!

Nå er fremtidens spillkonsoll i butikkene. Les alt om maskinen - og 12 spillanmeldelser!

SIDEN XBOX ble lansert i Norge i 2001 har det skjedd svært mye. Dataspill som underholdningsform er i ferd med å bli stuerent, og det snakkes om forbigåelse av eldre, mer «ærverdige» underholdningsindustrier som film og musikk.

I løpet av denne tida har Microsoft fått noen viktige år på å forberede seg til sin neste spillmaskin - og nå er altså Xbox 360 her, som før Sony PlayStation 3 og Nintendo Revolution kommer seinere.

HVA BEFINNER SEG under lokket på den hvite, konkave spillmaskinen? Først og fremst svært mye mer kraft enn noe annet vi har sett i en spillkonsoll før. I første omgang vil vi merke dette ved at spillene får merkbart bedre grafikk (som det vi er vant til på gode pc-er nå) - men forhåpentligvis vil kraftøkningen kunne komme godt med i spillutviklingen også på andre områder.

Som med alle konsollanseringer, rettes det ekstra mye oppmerksomhet mot de første spillene som kommer på lanseringsdatoen. I Xbox 360s tilfelle har vi en blanding av nytt og gammelt. Ingen av spillene kan sies å være sanne nestegenerasjonsspill - de aller fleste er allerede tilgjengelig til dagens spillkonsoller, bare at de her har fått en kraftig grafisk ansiktsløftning.

Det betyr ikke nødvendigvis at spillene er dårlige, det betyr bare at du ikke må forvente deg de store forandringene helt til å begynne med. Når ansiktsløftningen av og til gjør at objektet bare ser mer kunstig ut - noe vi alle har sett kan skje på reality-tv - er dette forhåpentligvis bare barnesykdommer. Alle overflater behøver ikke skinne.

HISTORISK SETT VET vi samtidig at de første spillene til en konsoll neppe kan sies å være beskrivende for hva vi har i vente - og på Xbox 360 kommer det garantert mye godt, slik man også vil se med de etter hvert konkurrerende maskinene fra Sony og Nintendo.

På forhånd har Microsoft snakket mye om hvor fantastisk spillene vil se ut på høydefinisjons-tver. De har rett i det, det ser tidvis veldig bra ut på store, flate HD-skjermer. Det betyr imidlertid ikke at grafikken blir dårlig på en vanlig tv. Fortsatt har du kraften i maskinen som kan levere fabelaktig grafikk - du får bare ikke den siste punchen som ligger i oppløsningen.

HVIS DU HAR BREDBÅND hjemme kommer du garantert til å få lyst til å koble Xbox 360en opp mot nettet. Dette er noe Microsoft har lagt opp til, og du vil merke at absolutt alle spillene er knyttet opp mot din online-profil.

LANSERT I DAG: Xbox 360 er å finne i butikkhyllene fra og med i dag. Det er forøvrig en sannhet med modifikasjoner: Flere steder rapporterer å være utsolgt allerede før salget startet, og det er i dag store køer utenfor butikkene som har ikke har drevet med forhåndssalg. Foto: Microsoft
LANSERT I DAG: Xbox 360 er å finne i butikkhyllene fra og med i dag. Det er forøvrig en sannhet med modifikasjoner: Flere steder rapporterer å være utsolgt allerede før salget startet, og det er i dag store køer utenfor butikkene som har ikke har drevet med forhåndssalg. Foto: Microsoft Vis mer

Alle kan gratis få en slik profil for å samle poeng fra spill og handle via den nye markedsplassen - men hvis du vil spille mot andre, må du betale noen kroner i måneden.

DET ER ALTSÅ ikke bare fryd og gammen når Xbox 360 nå er tilgjengelig i butikken (om den da allerede ikke er utsolgt, noe mange vil oppleve i dag). En ting du skal være klar over er at maskinen bråker - ikke bare litt, men faktisk mer enn noen av spillkonsollene som er på markedet nå.

Riktignok hører man ikke lyden godt når man spiller på høyt volum, men i de små, rolige øyeblikk er viftestøyen litt for nærværende. Spiller du av en dvd-film i maskinen, vil vifteaktiviteten reduseres en smule, men likevel er det høyt nok til å overdøve de lavmælte, følelsesladete scenene.

En annen ting som irriterer meg, er begrensingene som er lagt i multimediedelen av Xbox 360. Du kan lett koble opp spillmaskinen mot Windows XP-pcen din for å direkteavspille bilder og musikk som er lagret på pc-harddisken. Men om du vil overføre film, som for de fleste er det mest attraktive, er du nødt til å ha en egen Windows Media Center-pc, noe de færreste i Norge har akkurat nå. Det er lov å håpe at dette kan endres i framtida.

DET VAR IKKE forventet at vi med Xbox 360 skulle ta et enormt sprang inn i spillframtida fra dag én. Men vi ser moderate skritt i riktig retning, skritt som kan føre langt av gårde på en svært spennende vei. Og langs veikanten finner du meg. Heiende hele veien til mål.

• Les mer om førsteinntrykkene av Xbox 360!

LITT FAKTA: 

• Xbox 360 kommer i salg i to forskjellige pakkeløsninger.

• Den billigste koster rundt 2600 kroner, og kommer uten harddisk. I tillegg følger det med en håndkontroller som ikke er trådløs.

• Den dyreste pakken kommer på cirka 3400 kroner. Har får du også en harddisk med på kjøpet, samt en trådløs fjernkontroll, et headsett med mikrofon og en fjernkontroll. 

• Harddisken er essensiell om du skal lagre spillene dine, om du ikke vil kjøpe små minnekort. I tillegg må du ha harddisken om du vil laste ned innhold via Xbox Live, eller spille gamle Xbox-spill (som krever et program installert på harddisken).

Er du en av de heldige som har fått tak i Xbox 360 i dag? Gi dine tilbakemeldinger om spillmaskinen her!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling