Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Norsk kultur:

Din kultur skaper ikke likestilling, Sylvi

God politikk skaper likestilling, og kultur for likestilling. Det gjør verken blod, gener eller Frp-politikk.

IKKE NOE Å VÆRE STOLT AV: Sylvi, det er ikke noe å være stolt av at ditt parti stemte mot felles ekteskapslov. Å ha slike holdninger, kalles ikke for «likestilling», skriver artikkelforfatterne. Foto: Christian Roth Christensen
IKKE NOE Å VÆRE STOLT AV: Sylvi, det er ikke noe å være stolt av at ditt parti stemte mot felles ekteskapslov. Å ha slike holdninger, kalles ikke for «likestilling», skriver artikkelforfatterne. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Meninger

Riktig politikk skaper både likestilling og en kultur som tilrettelegger for den. Når du, Sylvi, sier at alle kulturer er ikke like mye verdt hører vi nøye etter og lurer på hva du egentlig mener. Mener du at etnisk norske mennesker er født med likestillingsgener som gjør dem i stand til å te seg på en måte som alltid fremmer likestilling? At norsk blod aldri diskriminerer, slår eller utøver sosial kontroll?

Likestillingen i Norge kommer fra politikken som er blitt ført. Det er ikke sånn at den norske kulturen alltid har satt likestilling høyt. De aller fleste likestillingssaker har hatt gjennomslag de siste 100 årene. Takket være progressive krefter har vi kommet langt.

1. Den norske tillitskulturen er bygget på sterke fellesskapsløsninger som ble kjempet frem av politiske bevegelser. Arbeiderbevegelsens kamp for arbeidstakerens makt er årsaken til at vi har et samfunn med små forskjeller.

Kan du, Sylvi, med hånden på hjertet si at dette er en kultur du har vært med på å bygge opp?

2. Gratis utdanning har sørget for at familier ikke lenger må velge hvilke av barna de skal sende på skolen. En felles skole der jenter møtes til felles faglig strev, uavhengig av om man er datter av en direktør eller datter av en rørlegger, er noe av det vakreste som er blitt bygget frem i dette landet.

Er fellesskolen en kampsak for Frp, Sylvi?

3. Retten til selvbestemt abort er avgjørende for å gi kvinner makt over egen kropp. På 1970-tallet var selvbestemt abort en sentral kampsak for venstresiden og Arbeiderpartiet.

Hvor var Frp da? Det tok Carl I. Hagen 40 år å beklage standpunktet han tok om abort. Hagen stemte nei og loven ble utsatt.

4. Gro Harlem Brundtlands innføring av fedrekvoten bidro til mer likestilling i hjemmet og i arbeidslivet. Da Høyre- og Frp-regjeringen reduserte fedrekvoten førte det til at færre fedre tok permisjon.

Det er din politikk som fører til mindre likestilling, Sylvi.

5. Barnehagen er viktig. Der progressive krefter har kjempet for makspris, har Fremskrittspartiets fremste kampsak vært å legge ned et forbud mot kommunale barnehager. Med venstresidens innsats for gratis kjernetid har ikke dette bare vært riktig for likestillingen, men også viktig for integreringen.

Er du med oss, Sylvi? Nei.

6. Kontantstøtten holder mange kvinner hjemme, og da særlig de med flerkulturell bakgrunn.

Hvordan kan du, som skylder på innvandringen for alle problemene i dette landet, bidra aktivt til å holde disse kvinnene utenfor arbeidslivet?

7. I Norge er kjønnskvotering i styrer vedtatt ved lov. Styremedlemmene i private allmennaksjeselskaper, statsforetak, interkommunale selskaper, store samvirkeforetak og aksjeselskaper hvor kommunen eier mer enn 2/3-deler skal være representert med minimum 40 prosent av hvert kjønn.

Den norske ordningen er blitt møtt med stor interesse i andre land og i EU, og er kopiert i flere land. Frp var ikke forkjemperen her, tvert imot.

8. Frp er dyktige til å demonisere islam. Men når det blir fremmet forslag om å stille konstruktive likestillingskrav til trossamfunnene, noe staten allerede krever av kirkene, stemmer Fremskrittspartiet imot.

Dere skylder på islam for å sette kvinner i andre rekke, men nekter å bruke politiske virkemidler til å kreve mer likestilling?

9. Felles ekteskapslov: Hvis alle kvinner skal leve de livene de selv ønsker, må de også få lov til å velge å leve med en dame. Sylvi, det er ikke noe å være stolt av, at ditt parti stemte mot felles ekteskapslov. Å ha slike holdninger, kalles ikke for «likestilling».

Dårlig politikk. dårlig kultur.

10. Sosial kontroll: Hvis du tror sosial kontroll er noe som «bare» forekommer i innvandrermiljøer, Sylvi, tro om igjen. Sosial kontroll overfor våre norske jenter med flerkulturell bakgrunn bli utøvd av mennesker fra alle miljøer.

Problemet er at Fremskrittspartiet bare er interessert i å henge ut imamer og foreldre som innskrenker friheten. Hva med etnisk norske nettroll som truer de samme jentene til taushet? Er også dette nedfelt i norsk kultur? Neppe.

Du ser tegninga, Sylvi. Vi er henholdsvis født i Norge og på Sri Lanka. Vårt syn på likestilling er formet av våre omgivelser.

Våre omgivelser er sterke kvinner og deres ord. Våre omgivelser er en familiesituasjon der enten mor eller far eller begge jobber. Våre omgivelser er de mulighetene vi opplever eller IKKE opplever at vi har. Som Gro Harlem Brundtland sa: «Alt henger sammen med alt».

God politikk skaper likestilling, og kultur for likestilling. Det gjør verken blod, gener eller Frp sin politikk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media