Dette er «miljøinnredning» i et bilde fra 2011. Den nye miljøinnredningen for høns i bur samlet sju høner i et betydelig større bur enn de tidligere burene der det var plass til tre høner. Nå vil butikkene heller ha frittgående egg. Foto: Marit Hommedal / Scanpix
Dette er «miljøinnredning» i et bilde fra 2011. Den nye miljøinnredningen for høns i bur samlet sju høner i et betydelig større bur enn de tidligere burene der det var plass til tre høner. Nå vil butikkene heller ha frittgående egg. Foto: Marit Hommedal / ScanpixVis mer

DEBATT: Dyrevelferd

Din siste bureggfrokost

Nå i påsketidene spiser vi nordmenn dobbelt så mye egg som ellers i året. Eggbransjen flakser nå frenetisk med vingene på grunn av det som snart blir et faktum: dette vil være en av de siste påskene du spiser buregg til frokost. 

Meninger

Mens du leser dette har du kanskje allerede spist den første påskefrokosten og dermed egg. Det er 40 % sannsynlig at egget du spiser kommer fra en høne i bur. Men dette er i ferd med å endre seg.

Dette kan bli en av de siste påskefrokostene hvor buregg står på menyen.

Uka før påske vedtok Norgesgruppen at de vil slutte å selge egg fra burhøner. De står bak Kiwi, Joker og Spar, og de til sammen 1375 butikkene vil fra år 2019 ikke selge buregg lenger.

Beslutningen til Norgesgruppen kom bare 4 uker Bunnpris vedtok å kutte buregg.

Vi ser her at den internasjonale trenden med å droppe buregg er kommet til Norge. I USA har alle store matvarebutikker nå sluttet å selge egg fra høner i bur. Det gjelder til og med billigkjeden Walmart.

I Danmark har også alle matbutikker vedtatt å kutte buregg. De fikk riktignok god drahjelp fra oss i Anima, men vedtakene deres står fast: Fra 2020 skal ingen egg de selger komme fra høner i bur.

Vi i Anima jobber for at alle norske matbutikker skal gjøre som de danske. Også her har vi gitt – og kommer til å fortsette å gi – drahjelp for å få slutt på salg av buregg. Buregg i butikkene kommer til å bli historie.

Årsaken er enkel. Høner i bur passer ikke inn i det norske landbruket. Hva er vel et liv i bur? Her er det ikke mulig å få til god dyrevelferd.

Jeg husker første gang jeg besøkte et anlegg med burhøner. Jeg gikk inn hoveddøra og kom til et rom hvor jeg måtte ta på overtrekksdress og lue. Så ble jeg ført inn i en stor hall. Her var hønene. Det var mørkt og bare så vidt lys. Utenfor skinte den sterke vårsola, men her inne var det umulig å si om det var dag eller natt. Her i tussmørket satt det tusenvis av høner. Høne på høne. I nettingbur på nettingbur. I etasje etter etasje. I burrekke etter burrekke.

Lufta var tjukk. Støyen fra høner og vifteanlegg ikke til å unnslippe. Hjertet mitt sank. Var det virkelig slik det så ut på en «hønsegård»? Jeg måtte fram til nå ha levd i en drøm. En drøm om høner på tunet og det glade liv på landet. En drøm kreert av fjøfebransjen sitt markedsføringsapparat? Siden da har jeg ikke rørt buregg.

Denne tanken er det flere og flere som tenker. Å ikke spise buregg. Det er denne trenden som får matbutikker og andre næringslivsaktører over hele verden til å kutte det fra sortimentet. Denne trenden får samtidig den norske fjørfebransjen til å flakse frenetisk med vingene. De lukter krise.

22. mars kunne man lese via NTB at vi forbrukere tydeligvis ikke vet noe som helst om hvordan egg produseres. Denne nyheten stammet fra Norsk Fjørfelag. De sto bak en undersøkelse man kunne mistenke hadde som formål å avdekke hvor lite nordmenn vet om eggproduksjon.

Man kunne si at dette er en hånende måte å tilnærme seg forbrukerne på. Å kjøre ut i nyhetene at de ikke vet noe som helst.

Derimot kunne man også si at hvis det faktisk er tilfellet at nordmenn ikke vet noe om eggproduksjon, så er det jo eggbransjen sin egen feil. De opplyser oss ikke om hvordan hønene har det.

Her i Norge merkes ikke bureggpakkene engang. På sin egen markedsføringskanal matprat.no har de en side som heter «Alt om egg». Her bruker de plassen på å fortelle at egg har suverene egenskaper og hvorfor du bør elske egg. Informasjon om hønene skal man lete lenge etter.

Vi ber eggbransjen om å ta en høneblund for å klarne hodet når det gjelder buregg. Vi oppfordrer til å bruke tiden på å legge om til burfrie anlegg i stedet for å lange ut etter forbrukerne.

Å legge om til burfrie anlegg er noe eggbransjen må gjøre snart uansett. Det er bare et fåtall butikker igjen i Norge som vil bestille inn buregg fra dem, og snart er det helt slutt. Ingen butikker kan ha lyst til å sitte igjen med svarteper i form av buregg når alle andre slutter. Trenden går bare én vei. Buregg er på vei ut.

Derfor, kjære forbruker, kan dette være en av de siste påskene du feilaktig tar en pakke buregg i butikken. Salg av buregg er snart historie. God påske.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.