DEBATT

Din stemme er ikke unik

Fullt mulig å jukse i avstemningen i VGs Årets Navn

ÅRETS NAVN: Juks var ikke veldig vanskelig.  FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
ÅRETS NAVN: Juks var ikke veldig vanskelig. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dersom noen skal bli hørt i det samfunnet jeg er så stolt av, så skal det være på bakgrunn av at vedkommende har noe å komme med. Ikke på grunn av en avstemming som utgir seg for å være noe den ikke er.

Så hvordan stemte man frem finalistene i årets runde av Årets navn 2015 i VG? Måtte man som i Dagbladets kåring legge igjen spor i form av en mailadresse for å sikre at man bare kunne stemme én gang?

Bare på noen få timer økte antallet stemmer på kandidaten som troner på toppen av avstemningen til Årets navn i VG med et vanvittig tempo. Etter noen dager tok det helt av, og det var flere som reagerte på hvordan dette kunne la seg gjøre. I gruppen  «Stort og smått om sosiale medier» på Facebook, ble det 22.november varslet om at om at man kunne stemme flere ganger på samme kandidat.

Øyvind Solstad som er sosiale medier-ansvarlig i VG sin tilbakemelding var som følger: «Det er ikke stemmer. De som er over streken er med til finalen. «Når denne avstemningen er avsluttet, sender VG listen over til TNS Gallup. De foretar deretter en meningsmåling for å kåre vinneren». Det er altså en nominasjon. Det er kampanjer for folk hvert år».

Hva er det da som skiller en type avstemning fra en annen? Hvordan sikrer man såkalte «unike» stemmer? Etter god hjelp fra kompetente venner kom jeg frem til følgende: Det faktum at du har stemt i en avstemming som Årets navn i regi av VG, lagres i en liten tekstfil på maskinen din. Hver nettleser har sitt eget «lager» / mappe. Når du klikker «Stem», lagrer nettsiden en tekstfil hvor det står at du har stemt på maskinen din. Når du så går inn på nettsiden igjen, leser nettsiden denne tekstfilen, og da skjuler den muligheten for å stemme. Man bruker nettleserkake (cookie) for å sikre unik identitet i nettleseren.

Fordi det er mulig å slette historikken i nettleseren, og dermed ovennevte cookie, kunne man i VGs avstemming stemme så mange ganger man ville. De ordentlig smarte ville kunne klart å kjøre et skript som gjorde dette maskinelt. En husfrue fra Arendal rakk faktisk å skryte av sine 479 stemmer på en av de nominertes Facebookvegg før kommentaren hennes ble slettet.

Til tross for gjentatte oppfordringer i retning Solstad om å undersøke kodingen av avstemmingen, sto han fast ved at det ikke lot seg gjøre å stemme flere ganger. Så stengte VG avstemningen i godt over et døgn onsdag 25/11 for å rette feil de først mente ikke var der, for så å bekrefte at feilen var i mellomlager (altså cache). At det var problemer med mellomlageret ble indikert i brukertester delt i Facebookgruppa om sosiale medier, som tillot folk å stemme mange ganger.

Det er ikke problematisk i seg selv at en kan stemme så mange ganger man orker på nettet. Det som er problematisk er at VG ikke skiller mellom hva som er «unike stemmer» og en avstemning hvor en unik bruker kan stemme gjentatte ganger.

Når en journalist skriver at «Hege Storhaug leder avstemningen som årets navn: Dette er et sterkt politisk signal», så er svaret nei — det er ikke det. Det er et signal om at Hege Storhaugs tilhengere ikke er «svake» som det ble skrevet i nominasjonsteksten, men svært gode til å mobilisere. Som Solstad skriver, er det kampanjer for folk hvert år. Best på kampanje, det skal de ha!

Når du nå skal inn og stemme på «Årets navn» i Dagbladet, legg merke til at du må registrere både navn og mailadresse. Dette sikrer at det ikke er mulig å avlegge mer enn én stemme. Her er din stemme «unik».

Jeg sitter derfor igjen med følgende spørsmål: Burde topp ti fra innledende runde i Årets navn i VG 2015 i det hele tatt gått videre? Bør en nominasjon i et av landets største mediehus baseres på et system som åpner for å stemme flere ganger enn én? Hvor mange ganger bør man kunne stemme på sin kandidat? 2? 20? 58? 550? Over 1000? Dersom avstemningen hadde sikret «unike» stemmer ved hjelp av regstrering via mailadresse eller en log-in, hadde VG sittet igjen med samme topp ti som i dag?

Hvor mange «unike stemmer» kandidatene til VG for Årets navn TNS Gallup skal ringe rundt på har, er det bare VG som kan svare på. Selv stemte jeg nesten 50 ganger på folkehelten Olav Hylland.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer