Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dina og hennes menn

Hva kan tidenes norske storsatsing innen film by på? Vi har tatt en sniktitt på «Jeg er Dina».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Filmen om den nordnorske kvinnen Dina og alle hennes menn, er rett rundt hjørnet. Vi har tatt en titt på en nesten ferdig versjon.

Vill natur

Og du kan forvente deg storslagne scener fra vill norsk natur, tatt opp på Kjerringøy utenfor Bodø. Her er det fjell og hav, snøstorm og nordnorsk lys som rammer rundt fortellingen. Og i sentrum - en vill kvinnenatur.

For Dina, som spilles av en energisk Maria Bonnevie, er gjenferd og død en minst like naturlig del av verden som menneskene hun har rundt seg.

Når historien starter møter vi Dina som lite barn. Hun har et nært forhold til sin mor, spilt av Pernilla August, men ender tragisk med å forårsake hennes død. Faren skyver henne fra seg og hun blir nærmest et lite villdyr.

Som voksen har Dina fremdeles rovdyret i seg, og hun spiller det ut i musikk og i elskov. Og filmen inneholder en del nakenscener ettersom Dina tar for seg.

Men uten mye hensyn til omgivelsene i sin livslyst, har hun også en pakt med døden. Folk som kommer henne nær har en tendens til å havne fort i grava, uten eller med hennes hjelp. «Alle jeg elsker dør, eller jeg dreper dem», sier hun i filmen.

Dina og hennes menn

Filmen tar stort sett for seg Dina og forholdet til forskjellige menn, som råkes av hennes utemmede appetitt og jernvilje. Og mennene spilles av en rekke internasjonale storheter.

Den eneste som når inn til henne som liten jente er læreren Lorch og hans cello. Dina er overbevist om at han er et sendebud fra den døde moren. Læreren spilles av dansken Søren Sætter Larsen, som også spilte i filmen «I Kina spiser de hund».

I tillegg har hun barndomsvennen og stallgutten Thomas, som gjør alt hva Dina befaler. Han blir spilt av briten Hans Matheson, fra Bille Augusts «Les Miserables».

Bjørn Floberg fra «Telegrafisten» spiller Dinas far, som aldri klarer å se på datteren uten å høre konas dødsskrik for sitt indre øre. Han klandrer Dina for konas død, og forholder seg til henne med en liten dose hevnlyst, men mest med likegyldighet.

I ung alder gifter Dina seg med den eldre kjøpmannen Jacob, spilt av den franske ringreven Gerard Depardieu. Han får etterhvert problemer med Dinas villskap og energi i senga. Han søker trøst og ro ved å rømme fra Dina i flere dager av gangen.

Som frue på Reinsnes får hun en fiende i stesønnen Niels, som ser med mistro på hennes stilling i huset. Han har i tillegg sin egen drøm om å dra til Amerika, og sniker unna penger fra familiebedriften. Han spilles av Mads Mikkelsen og mange vil nok kjenne ham igjen som etterforskeren Allan Ficher i den danske tv-serien «Mordkommisjonen».

Den russiske anarkisten Leo setter Dinas viljestyrke alvorlig på prøve. Han er en hemmelighetsfull mann og en fremmed, en reisende med pistol og Pusjkin i veska. Han er Dinas store kjærlighet og blir spilt av briten Christopher Eccleston, som blant annet har spilt mot Cate Blanchett i filmen «Elisabeth».

Norsk storproduksjon

121 millioner norske kroner er lagt i potten til produksjonen av «Jeg er Dina», eller «I am Dina» som den heter originalt. All tale foregår nemlig på engelsk. Dette er en norsk-internasjonal storsatsing uten sidestykke.

Regissøren av filmen er Ole Bornedal, som har gjort suksess med den danske thrilleren «Nattevakten». Med på det internasjonale laget har han dansk manusforfatter og fotograf, amerikansk komponist og fransk kostymesjef.

Historien om Dina bygger på boka «Dinas Bok» av Herbjørg Wassmo. Hun hadde allerede fått Nordisk Råds litteraturpris for boka «Hudløs himmel» da hun begynte på bøkene om Dinas slekt på slutten 80-tallet. «Dinas bok» var den første i triologien, er nå oversatt til 20 språk og er en av de mest leste bøkene i nyere norsk litteratur.

«Jeg er Dina» har premiere i Norge 8. mars. Les mer om filmen på www.iamdina.com.

STERK KVINNE:</B> Dina er i opposisjon mot det meste og de fleste, og takler verden på sin egen måte. Og hun bryr seg lite om kles- og bordskikk.
LÆREREN:</B> Lorch er en av de få som kommer innpå Dina som barn. Men hun blir ikke særlig glad når han skal dra.
BARNDOMSVENNER:</B> Dina og stallgutten Thomas har vokst opp sammen. Men opp mot Dinas vilje har han lite han skulle sagt.
KONE OG MANN:</B> Dina gifter seg med farens venn Jacob og flytter til Reinsnes. Han får fort sitt å stri med i senga.
DEN FREMMEDE:</B> Dina og Leos veier krysses første gang under en hengning av en anarkist i Bergen. Siden kommer han på besøk til Reinsnes.
Hele Norges coronakart