Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Oljefondet fortsatt i kull:

Dine pensjonspenger er fortsatt investert i kull

77 milliarder pensjonskroner er fortsatt investert i kullkraft og kullgruver. Dette til tross for at Stortinget har vedtatt at Oljefondet skal ut av kull.

«VÅR» KULLKRAFT: Selv om Stortinget har vedtatt at Oljefondet skal trekke seg ut av kullselskaper, eier vi fortsatt akjser i en rekke kullselskaper. Et av dem er tyske RWE, som blant annet eier kullkraftverket Weisweiler nær Aachen i Tyskland (bildet) og slipper årlig ut mer enn dobbelt så mye klimagasser som Norge. Foto: Wolfgang Rattay / Reuters / NTB scanpix
«VÅR» KULLKRAFT: Selv om Stortinget har vedtatt at Oljefondet skal trekke seg ut av kullselskaper, eier vi fortsatt akjser i en rekke kullselskaper. Et av dem er tyske RWE, som blant annet eier kullkraftverket Weisweiler nær Aachen i Tyskland (bildet) og slipper årlig ut mer enn dobbelt så mye klimagasser som Norge. Foto: Wolfgang Rattay / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Meninger

For tre år siden lyttet et samlet Stortinget til et stort flertall i befolkningen da de bestemte at Oljefondet skulle ut av kull. Siden har det vært lite debatt om norske kullinvesteringer, og de fleste stoler nok på at Oljefondet nå er fritt for kull.

Det er dessverre et godt stykke unna sannheten. En gjennomgang Greenpeace har gjort sammen med den tyske organisasjonen Urgewald viser at fondet fortsatt har investert mer enn 77 milliarder kroner i kullselskaper.

Det er tale om store kraftselskaper som bygger nye kullkraftverk over hele verden, som franske Engie, selskaper som eier kullkraftverk over hele Europa, som tyske RWE, og selskaper som produserer kull fra store kullgruver, som sveitsiske Glencore. Flere av selskapene Oljefondet har investert i har høyere utslipp enn Norge som nasjon. Slik kan det ikke fortsette.

Hvordan er dette mulig? Årsaken er flere smutthull i regelverket for forvaltningen av Oljefondet. Eksempelvis kan Oljefondet investere i kraftselskaper som både eier og bygger nye kullkraftverk, så lenge omsetningen deres i kullkraft er mindre enn 30 prosent av selskapets totale omsetning.

Det betyr at Oljefondet kan investere i selskaper som Uniper og RWE, som begge bygger nye kullkraftverk over hele verden. Slik bør det ikke være.

Det er en stor selvmotsigelse at fondet som skal sikre vår økonomiske fremtid investerer i den største trusselen mot framtida vår, nemlig kullkraft. Kullkraft er den største kilden til klimagassutslipp i verden og utslippene fra kullkraften er alene nok til å sprenge klimamålene verden ble enige om i Paris. Det kan ikke bygges nye kullkraftverk, snarere må flere kullkraftverk stenges ned.

Derfor har flere store investeringsfond av hensyn til klimaet trukket investeringene sine ut av selskaper som bygger nye kullkraftverk. De gjør det ikke bare av klimahensyn, men også av provenyhensyn, all den tid ny kullkraft er en risikofylt investering i en verden der fornybar energi bare blir billigere og billigere.

Oljefondet var tidlig ute med å begynne å kaste ut kullselskaper og Oljefondets nedsalg i kull inspirert andre internasjonale aktørene til å gjøre det samme. Men nå sakker Oljefondet etter. Finansselskaper som Axa, Storebrand og Generali har nå strengere kriterier for hva slags energiselskaper de kan investere i, enn det Oljefondet har.

I disse dager behandles den årlige stortingsmeldingen om Oljefondet. Skal Oljefondet fortsatt sette gullstandarden for etiske og bærekraftige investeringer, må Stortinget stramme til kullkriteriet. Vi stiller tre krav. Oljefondet må ut av

  • Alle selskaper som bygger nye kullkraftverk (med en installert kapasitet på mer enn 1 Gigawatt).

  • Alle selskaper som produserer mer enn 20 millioner tonn kull i året (slike selskaper har i praksis høyere klimagassutslipp enn Norge som nasjon).

  • Kraftselskap med mer enn 30 prosent kullkraft i energimiksen sin.

Ved å stramme inn kullkriteriet på denne måten, vil man eksempelvis få kastet ut den tyske energigiganten RWE, som er verdens størst brunkullprodusent. Selskapet slipper årlig ut mer enn dobbelt så mye klimagasser som Norge som nasjon og planlegger å bygge ut nye, store kullkraftverk blant annet i Tyskland.

At Oljefondet fortsatt er investert i et slikt selskap er bevis på at vi ikke er i mål med å gjøre fondet kullfritt.

Det er enkelt å sørge for at fondet blir kullfritt. Stortinget trenger bare å følge opp sitt enstemmige vedtak fra 2015 og presisere at fondet ikke skal investeres i selskaper som bygger ny kullkraft, baserer mye av kraftproduksjonen på kull, og de absolutt største kullprodusentene.

De etiske argumentene som lå til grunn for beslutningen om kullkriteriet fra 2015 har ikke svekket. Tvert imot. Og siden kullkriteriet ble skapt, har vi fått en internasjonal klimaavtale som sier at verden skal forsøke å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader. I et slikt scenario er det ikke plass til kull i det hele tatt.

Det er i dag like åpenbart som det var i 2015 at Oljefondet ikke burde sette pengene våre i kullselskaper.

Nå må Stortinget sørge for at Oljefondet blir helt, og ikke bare halvveis kullfritt, om ikke Venstre og regjeringen kommer dem i forkjøpet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling