Dino-drama

I en fantastisk serie presenterer BBC utdrag av 150 millioner års dinosaurhistorie. Det er nesten så vi glemmer at det vi ser ikke er dinosaurer slik de levde og døde.

Det vi ser er det ypperste i datateknikk, animasjon - og digital diktning. Og det er utrolig fjernsyn. Men er det sant? Da BBC sendte denne serien i hjemlandet, fikk den rekordseertall. Det er noe med dinosaurene som fascinerer - enorme skapninger som en gang eksisterte og så forsvant sporløst. I bare 150 år har vi vært klar over at dinosaurene i det hele tatt har eksistert - det var da man gravde ut de første enorme knoklene.

Et tonn

«Titanenes tid» kalte BBC det andre av de seks dinosaurprogrammene, som skal gå på søndager framover, etter helgepremiere lørdag og søndag. Gårsdagens episode fulgte en hunn i 12 år - fra fødsel til første paring. Fra en start i et fotballstort egg blir hun klekket få kilo tung - for så å legge på seg ett tonn i året. Eller tre kilo om dagen, tjue kilo i uka. Da skal du spise mye bregner.

Tanken på flokker på opptil tretti dyr, opptil førti meter lange og sytti tonn tunge, som gresser på forhistoriske sletter, er ufattelig. Men med datagrafikk og tredimensjonal animasjon kan vi nå se dette - eller kan vi?

Noe av det mest fantastiske ved serien er hvordan dyrene går rundt i landskaper som likner dagens - i skoger med «våre» trær. Det blir så virkelig. Kanskje ikke rart, når landskapene er filmet i vår tids California, Chile, New Zealand og Tasmania.

Educated guess

Åtte paleontologer arbeidet som rådgivere til filmprosjektet, og hundre forskere har vært konsultert for å skape denne serien, som er BBCs dyreste gjennom tidene. Alt er slik gjort for å få det «riktig» - men det eksisterer et paradoks her: Når man skal demonstrere en ukjent fortid i absolutt detalj, er det ikke plass for tvil eller alternative teorier. Det forskerne faktisk har er fotavtrykk og skjeletter - og ut ifra disse kan man lage hypoteser om hvordan livet var. Det er en av de utallige mulige hypoteser som ligger til grunn for dinosaurserien: Akkurat slik så de ut, akkurat slik oppførte de seg, akkurat slik var det, blir vi fortalt. Det vi ser er en gigantisk fotomontasje av en fortid ingen har sett.

Kanskje har de rett. Men en gang lagde BBC historiske serier om sine engelske dronninger. Når de sees i dag, er sminken og frisyrene umiskjennelig sekstitalls. En gang vil vi kanskje synes at BBCs utrolige dinosaurer er umiskjennelig nittitalls. Men fantastisk å se på, det er det.