Dinosaur- diktatoren

Ukritisk, men severdig portrett av en nålevende dinosaur.

FILM: - Ja, jeg er en diktator. Diktator over meg selv. Folkets slave, svarer Fidel Castro på Oliver Stones spørsmål.

Det er ikke det at Stone unnlater å stille kritiske spørsmål i dokumentarfilmen «Comandante». Svakheten er at han gang på gang lar den kubanske lederen slippe unna med løgnaktige eller uklare svar.

Filmen, som varer i halvannen time, er basert på 30 timers intervju med Castro. Vilkåret var at objektet når som helst kunne avbryte eller forlange noe klippet. Det skjedde ikke. Derimot fikk Oliver en bjørneklem av Fidel (de er på fornavn) ved avreise fra Havana. Det skjønner vi godt, for «Comandante» er blitt noe bortimot et flatterende bilde av en av verdens siste kommunistledere, nærmest for en dinosaur å regne.

Han framstår som både sjarmerende og klok når han snakker om sine kvinner, om kunst eller om Elián González.

Når han omtaler politikk med klisjeer om at på Cuba har selv de prostituerte universitetsutdannelse, blir det mer slitsomt å være vitne til den gjensidige skulderklappingen mellom rebellregissøren og rebellpolitikeren. Oliver Stone anvender sitt velkjente, heftige filmspråk også i denne dokumentarfilmen. Historiske filmklipp veksler med nye bybilder fra Havana, filmet med håndholdt kamera, noe som gir hele filmen et litt heseblesende uttrykk. Når det i tillegg er lagt musikk på alt, også intervjuene, blir resultatet litt for Viagra-preget.

REBELLENE: Fidel Castro og Oliver Stone snakket i 30 timer
DINOSAUR: «Comandante» er blitt noe bortimot et flatterende bilde av en av verdens siste kommunistledere...
... nærmest for en dinosaur å regne, skriver vår anmelder om filmen om Cubas kommunistleder Fidel Castro.